Home

Nieuws 2631 x bekeken

Russische voedselverwerkers tegen voedselboycot

Moskou – Vlees- en zuivelverwerkers in Rusland roepen de regering op de importstop van agrarische producten uit onder meer de VS, Australië en EU te verzachten. De voedingsconcerns vrezen dat hun grondstoffenvoorziening in gevaar komt. Dat meldt persbureau Agra Europe.

In een brief aan de Russische premier Dmitri Medvedev vraagt Arkady Dvorkovich van PepsiCo specifiek het embargo op de import van gedroogde melkproducten, zoals boter en melkpoeder, op te heffen. PepsiCo is sinds 2011 eigenaar van Wimm-Bill-Dann, een belangrijke Russische zuivelaar met ook fabrieken in Oekraïne.
Wimm-Bill-Dann heeft ook een inkoopkantoor in Nederland en volgens Agra Europe koopt het bedrijf van oudsher met name deze grondstoffen in Nederland in. Agra Europe quote ook Anatoly Losev, algemeen directeur van een andere leidende zuivelaar, Molvest. Volgens Losev is de import van melkpoeder niet ideaal, maar op dit moment wel de enige optie.
Zonder importen zou de prijs van zuivelproducten 30 procent dalen wat zal leiden tot prijsuitval. Eerder maakte de Russische regering bekend met diverse partijen, van Turkije tot Chili, te spreken over het opvullen van het importgat. ABN Amro meldde onlangs dat Rusland de laatste jaren de zelfvoorzieningsgraad voor zuivel ziet dalen.
De Nationale Unie van Vleesverwerkers zond een week eerder een open brief naar president Vladimir Poetin, waarin het waarschuwt dat zonder steunmaatregelen van de overheid veel slachterijen bankroet kunnen gaan. Autoriteiten zouden niet alleen moeten letten op de prijs die de consument betaalt, maar ook op de marges die overblijven in de schakel tussen veehouder en supermarkt.
De Russische overheid heeft eerder aangekondigd miljarden vrij te maken om de binnenlandse landbouw te helpen groeien. Tevens heeft Poetin gezegd bedrijven die door westerse sancties in de problemen komen financieel te compenseren. Omdat de Russische landbouwboycot is ingesteld naar aanleiding van sancties geldt dit indirect ook voor voedingsbedrijven, maar de sector is niet expliciet genoemd.

Of registreer je om te kunnen reageren.