Home

Nieuws

Rusland reageert 'asymmetrisch' op nieuwe sancties

Moskou – Rusland zal 'asymmetrisch' reageren op eventuele nieuwe sancties van westerse landen.

Dat heeft premier Dimitri Medvedev gezegd tegen het Russische dagblad Vedomosti. Medvedev noemt in het interview de bestaande sancties "stom" en suggereert dat Rusland bij vorige rondes met sancties "te veel geduld" aan de dag heeft gelegd.

Medvedev benadrukte dat "bevriende landen" gewoon over Rusland mogen blijven vliegen maar dat de schade voor westerse luchtvaartmaatschappijen groot zou kunnen zijn. "Dit is niet de weg om in te slaan. We hopen dat onze partners dit op een gegeven moment realiseren." Medvedev, vroeger vaak voorgesteld als de meer liberale kompaan van president Vladimir Poetin, voegde eraan toe dat sancties volgens hem niet tot rust in Oekraïne hebben geleid.

De sancties zijn volgens hem "verre van doeltreffend, zoals de grote meerderheid van politieke leiders erkennen". Eerder benadrukte Poetin dat het overgrote deel van de landen wereldwijd, van China tot Egypte en van Brazilië tot India, zich ver houdt van sancties. Rusland beantwoordde enkele series sancties eerder met een importstop voor landbouwproducten uit onder meer de EU en de VS.
Medvedev verklaart tegenover Vedomosti dat het Russische handelsbeleid door de Russische bevolking breed gedragen wordt maar dat Rusland de boycot van landbouwproducten wel betreurt. Het land werd er volgens Medvedev toe gedwongen. "Wij zijn deze handelsoorlog niet begonnen", aldus Medvedev.

Vrijdag kondigde de EU nieuwe sancties aan die gericht zijn tegen Russische staatsbedrijven in met name de energiesector. In de kantlijn lieten politici echter weten dat de sancties mogelijk worden "bevroren" mits een staakt-het-vuren in Oekraïne stand houdt. Binnen de EU zijn Tsjechië en Slowakije verklaard tegenstanders van nieuwe sancties terwijl premier Viktor Orbán de sancties eerder "nutteloos" noemde en Poetin's Rusland een voorbeeld noemde voor de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.