Home

Nieuws 1362 x bekeken

Rabobank: kunstmestprijzen krabbelen op

Utrecht – Het is afgelopen met bodemprijzen voor kunstmest, maar prijsstijgingen blijven vooralsnog beperkt. Dat schrijft Rabobank International. De toenemende vraag uit met name China, India en de VS is gebonden aan het seizoen en zal volgens de analisten waarschijnlijk geen langdurig prijseffect hebben. Lagere prijzen voor graan en oliezaden maken bovendien dat partijen in de hele kunstmestketen terughoudend zijn met het opbouwen van voorraden.

Rabobank stelt vast dat handelaren het Chinese aanbod ureum, een belangrijke grondstof voor stikstofkunstmest, hebben overschat. Leveranciers die op korte termijn zouden leveren aan India tegen bepaalde prijzen, moeten tenders afblazen. China zal India volgens de analisten waarschijnlijk onder druk zetten nieuwe tenders uit te schrijven met hogere prijzen.
De prijstrend op de fosfaatmarkt wordt omschreven als 'fragiel'. Het aanbod vanuit China neemt af. In India leidt een door de overheid ingesteld prijsplafond tot prijsdruk, maar tegelijk kan de vraag toenemen als het regenseizoen aan kracht wint terwijl de voorraden van fosfaatkunstmest relatief laag zijn. In de VS wordt fosfaat in de herfst veel toegepast wat leidt tot meer vraag.
Kaliprijzen blijven volgens Rabobank op het zuidelijk halfrond vrij stabiel, terwijl tijdelijke prijsstijgingen zijn te verwachten voor Noord-Amerika, Europa en China. Voor alle kunstmestsoorten geldt dat in de VS logistieke bottlenecks leiden tot hogere leveringsprijzen. Europese boeren zullen vanaf september traditioneel meer kali gaan kopen, maar het sentiment is negatief vanwege een Russische handelsboycot voor landbouwproducten uit de EU.
China zal waarschijnlijk leveringscontracten verlengen tot het einde van het jaar terwijl India's contracten pas in maart 2015 eindigen. De prijzen die deze landen betalen zijn vaak de benchmark voor prijzen wereldwijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.