AlgemeenNieuws

Provincies niet blij met papieren tijger

Den Haag – Een wet die niet is in te zetten, maar wel verwachtingen schept. Dat oordeel geeft het Interprovinciaal overleg over het instrumentarium dat staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma aan provincies en gemeenten aanreikt om de omvang van de veestapel in te perken in het belang van de volksgezondheid.

Dijksma heeft in juni haar wetsvoorstel openbaar gemaakt, met het doel daar commentaar op te krijgen uit de samenleving. De wet geeft provincies mogelijkheden de omvang van veebedrijven te beperken, als er wetenschappelijk bewijs is voor een relatie tussen de dierhouderij en volksgezondheid. Op dit moment is dat bewijs er nog niet.

De provincies hebben in een brief aan Dijksma aangegeven dat er zowel procedureel als inhoudelijk grote haken en ogen aan het wetsvoorstel zitten. Een daarvan is dat de wet verwachtingen wekt bij de bevolking, die vanwege het ontbreken van elk wetenschappelijke onderbouwing niet waar te maken zijn. “Provincies en gemeenten kunnen en willen niet de juridische boksbal worden tussen voor- en tegenstanders voor een niet juridisch wetenschappelijk onderbouwd instrument”, aldus de provincies in de brief.

De wet is een papieren tijger, vinden de provincies, die afgelopen week overleg hebben gehad met het ministerie. In dat gesprek is wat kou uit de lucht gehaald, zegt Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, maar hij moet nog zien of de staatssecretaris ook waarmaakt wat in dat gesprek is gezegd.

Van Dijk zegt dat de financiële gevolgen van de wet onduidelijk zijn en dat die niet zomaar door het rijk bij de provincies over de schutting kunnen worden gegooid.

Beheer
WP Admin