Home

Nieuws 22 reacties

Provincies niet blij met papieren tijger

Den Haag - Een wet die niet is in te zetten, maar wel verwachtingen schept. Dat oordeel geeft het Interprovinciaal overleg over het instrumentarium dat staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma aan provincies en gemeenten aanreikt om de omvang van de veestapel in te perken in het belang van de volksgezondheid.

Dijksma heeft in juni haar wetsvoorstel openbaar gemaakt, met het doel daar commentaar op te krijgen uit de samenleving. De wet geeft provincies mogelijkheden de omvang van veebedrijven te beperken, als er wetenschappelijk bewijs is voor een relatie tussen de dierhouderij en volksgezondheid. Op dit moment is dat bewijs er nog niet.

De provincies hebben in een brief aan Dijksma aangegeven dat er zowel procedureel als inhoudelijk grote haken en ogen aan het wetsvoorstel zitten. Een daarvan is dat de wet verwachtingen wekt bij de bevolking, die vanwege het ontbreken van elk wetenschappelijke onderbouwing niet waar te maken zijn. "Provincies en gemeenten kunnen en willen niet de juridische boksbal worden tussen voor- en tegenstanders voor een niet juridisch wetenschappelijk onderbouwd instrument", aldus de provincies in de brief.

De wet is een papieren tijger, vinden de provincies, die afgelopen week overleg hebben gehad met het ministerie. In dat gesprek is wat kou uit de lucht gehaald, zegt Gelders gedeputeerde Jan Jacob van Dijk, maar hij moet nog zien of de staatssecretaris ook waarmaakt wat in dat gesprek is gezegd.

Van Dijk zegt dat de financiële gevolgen van de wet onduidelijk zijn en dat die niet zomaar door het rijk bij de provincies over de schutting kunnen worden gegooid.

Laatste reacties

 • Joseph,de man

  Eindelijk Sharon heeft groot gelijk, helaas duurt het allemaal veel te lang, bedrijven boven een X aantal eenheden twintig procent inleveren.
  De grote jongens hebben dit tenslotte ook veroorzaakt.

 • VLBD

  Joseph van Maria: De grote jongens hebben dit veroorzaakt!? De vraag is vervolgens: wat is 'dit'?

 • koestal

  dit is slecht voor de economie van Nederland

 • Probe

  Nu ook maar de lang verwachte rundveerechten instellen, mw Dijksma.

 • massy

  Daar zal toch nog iets moeten gebeuren hier in nederland als je het vee ook nog weg wilt hebben dan kan je nederland net zo goed los steken van Europa want het voegd niets meer toe met andere woorden laat dit landje maar weg drijven .want alles wat nog geld op bracht is al weg.

 • trijnie

  Dit is goed voor de volksgezondheid en voor de boeren.
  Wat heb je eraan als je produkt niet weg kan. Je kunt niet steeds Rusland de schuld geven van overproduktie.
  En de EU kan niet blijven doneren.

 • gjcamps

  Is de WUR zeker nog niet klaar met de onderzoeken? Ik vind het laf van Sharon Dijksma en haar medestanders om op deze manier sectoren te blokkeren in hun verdere ontwikkeling. Zeg gewoon dat je de hardwerkende ondernemers in Nederland niet meer wil hebben, koop ze uit en geef ze een flinke zak geld mee om in een ander land door te gaan waar men wel blij is met topkwaliteit voedsel. Het is ook echt onder de gordel om dit onder het mom van volksgezondheid te presenteren. Geert Wilders is dan eerlijker vol=vol.

 • John*

  er is niets te blokkeren, er is geen bewijs dat het nadelig is dus kunnen gewoon door. en ook uit de onderzoeken die nu gedaan worden is nog niets zinnings naar voren gekomen.. of ja mss eigenlijk wel, de mensen die verder weg wonen van een veehouderij zijn vaker ziek en hebben meer klachten. Dus om de gezondheid van de mensen in Amsterdam te verbeteren moet er een grote varkensflat midden in Amsterdam gebouwd worden.

 • haj146

  Laat een ieder die meer dan 1 auto heeft de rest ook maar weg doen. Op vakantie gaan hoeft ook niet meer, allemaal slecht voor t milieu. Dat linkse hersenloze volk heeft helemaal geen idee hoe wij hier zo welvarend zijn geworden. Hopelijk zullen ze binnen niet al te lange tijd schreeuwen om nog brood op de plank te krijgen. Alles maar verplaatsen naar t buitenland. Gaan wij met onze uitkering, ( want niemand heeft nog werk) alles wel uit t buitenland halen. Geld komt ons immers zo aanwaaien.
  Hopeloos dit Nederland

 • koestal

  Wetenschappelijk rapporten worden vaak gekocht,wie betaalt die bepaalt,is in het verleden ook vaak gebeurd met milieuonderzoeken en er werden dan zgn.vergissingen gemaakt bij het onderzoek,wat na lange tijd pas werd toegegeven,nadat de beleidsbeslissingen al waren genomen.

 • koestal

  Het bewijs is er nog niet,maar het zal er wel komen ,ze zoeken nog een onderzoeksbureau die dat voor veel geld op papier wil zetten,zo werkt dat tegenwoordig.Niks nieuws onder de zon !

 • koeien10

  de ,wijzen, in dit landje zijn niet goed wijs geworden, herfst begint en straks beginnen de blaadjes te vallen.melk en dierrechten erop houden krijg je ook niet meer overschotten.

 • John*

  welke overschotten bedoel? hebben hier 30 jaar lang het mestprobleem in toom willen houden met rechten maar heeft nog nooit geholpen. de bodem bepaalt de ruimte en de economie de rest.

 • juur

  Zolang dat ze binnen agrarische sector denken dat ze nieuwe grote stallen intensieve veehouderij kunnen bouwen binnen afstand 50- 100 meter van andermans woning. Ook nog zonder alle voorzieningen En overlast tot de naast wonenden normaal vinden. Hier moet direct een einde aan komen. De geur norm moet maximaal tot woningen moet 8 odour zijn. Waarom onderscheid maken tussen gebieden. Laat de landbouw organisaties hier eens wat aan doen. Dan hoeft het de overheid niet te doen.

 • fransderondhoeven

  bouw dan de steden ook gelijk maar groter heb je geen parkeerprobleem meer wat is dit voor onzin aan de oppervlakte van winkelcentra word ook geen paal en perk gesteld hoeveel winkels staan momenteel leeg ? waarom dan nog bijbouwen hoeveel industrie loodsen staan leeg en toch bijbouwen wie verwijt de pot dat hij zwart ziet poetin moet maar snel met de oorlog beginnen hebben we wat anders om over na te denken

 • koeboertje

  Er wordt een wet gemaakt voor een gevolg van de veehouderij wat nog niet is aangetoond !
  De regering maakt wetten op basis van emotie .
  Als dit in de tweede kamer wordt voorgelegd zal blijken of ze wijzer zijn en beslissen op basis van feiten


  Er wordt gesuggereerd dat grote bedrijven gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid ,is een bedrijf met minder dieren per definitie dan altijd gezond voor de omgeving?

 • schoenmakers1

  het is net zoiets als boven een cafe gaan wonen en dan gaan klagen over geluidsoverlast, welk normaal mens kan dit goedkeuren

 • Elevage

  je kunt wachten op de patiënten die zich gaan verenigen en alles op alles zetten om aan te tonen dat de boer-buur de schuld is.
  En daar sta je dan met je goedlopende bedrijf dat al generaties op dezelfde lokatie zit en nu wordt weggetreiterd door import, want daar komt het op neer!
  Minder papier Sharon, niet meer!

 • gjcamps

  Als je iets tegen platteland geurtjes hebt ga je als burger toch lekker in de stad wonen of je emigreerd

 • Joseph,de man

  Wat denken jullie dan wel niet van MRSA,
  Lekker om in een ziekenhuis als een ebola patient behandeld te worden.

 • Josph van Maria,wie zegt dat mrsa bij mensen van veehouderij komt
  Wij hebben zelf aan zo,n onderzoek meegedaan Wij zelf en ons personeel moest s,morgens voor het werk begon een wattenstaafje in de neus doen en s,middags na het werk ook,het is een keer voor gekomen dat een medewerker van ons s,morgens positief was op mrsa en s,middags niet ,dit werd in het onderzoek maar niet meegenomen
  zeg jij nou maar hoe het zit voor je zo,n reactie plaatst • gjcamps

  #18 Net zo'n claim als bij de Q koorts, rechtzaken tegen de 'natuur' zou ik zeggen.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.