AlgemeenNieuws

Petitie voor vernatting Buijtenland van Rhoon

Den Haag – Dinsdag is namens enkele inwoners van Rhoon de petitie ‘Hou vast aan het plan hoogwaardige natte natuur in de 2 laagste polders Buijtenland van Rhoon’. “De petitie is een antwoord op een andere petitie die juist bedoeld is om het agrarische karakter van de polder ten zuiden van Rotterdam te behouden, welke is ondertekend door ongeveer 40.000 personen.”

De petitie tegen vernatting is een initiatief van acht jongeren waarvan zes afkomstig zijn van agrarische bedrijven. De petitie die nu pleit voor vernatting, is afkomstig van de organisatie Natuur Rhoon, die inwoners van Albrandswaard, Barendrecht, Ridderkerk en Rotterdam-Zuid tot haar leden telt. De organisatie zegt zich in te zetten voor natuur en biodiversiteit. Het aantal leden is niet duidelijk.

De plannen voor de realisatie van 300 hectare natte natuur in het landbouwgebied Rhoon lijken van de baan. Gemeente Albrandswaard, de provincie Zuid-Holland en het Rijk volgen een advies van Cees Veerman. De oud-landbouwminister adviseert de oprichting van een gebiedscoöperatie waarin burgers en ondernemers zelf werken aan de ontwikkeling van nieuwe natuur en ‘innovatieve vormen van landbouw’ daarin.

Natuur Rhoon verklaart het grote aantal tegenstanders van vernatting uit de grote hoeveelheid publiciteit rondom de petitie. De ondertekenaars van de anti-vernattingspetitie zouden onder meer bang zijn voor grote wateroppervlakten zoals in de Hedwigepolder, moerasvorming en dus muggenoverlast en zelfs malaria. Maar ook voor plekken dichtbij het dorp waar jongeren uit de grote stad ongezien kwaad aanrichten.

De petitie is aangeboden aan de vaste commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer.

Beheer
WP Admin