Home

Nieuws 1513 x bekeken 5 reactieslaatste update:24 sep 2014

Petitie voor vernatting Buijtenland van Rhoon

Den Haag – Dinsdag is namens enkele inwoners van Rhoon de petitie 'Hou vast aan het plan hoogwaardige natte natuur in de 2 laagste polders Buijtenland van Rhoon'. “De petitie is een antwoord op een andere petitie die juist bedoeld is om het agrarische karakter van de polder ten zuiden van Rotterdam te behouden, welke is ondertekend door ongeveer 40.000 personen.”

De petitie tegen vernatting is een initiatief van acht jongeren waarvan zes afkomstig zijn van agrarische bedrijven. De petitie die nu pleit voor vernatting, is afkomstig van de organisatie Natuur Rhoon, die inwoners van Albrandswaard, Barendrecht, Ridderkerk en Rotterdam-Zuid tot haar leden telt. De organisatie zegt zich in te zetten voor natuur en biodiversiteit. Het aantal leden is niet duidelijk.
De plannen voor de realisatie van 300 hectare natte natuur in het landbouwgebied Rhoon lijken van de baan. Gemeente Albrandswaard, de provincie Zuid-Holland en het Rijk volgen een advies van Cees Veerman. De oud-landbouwminister adviseert de oprichting van een gebiedscoöperatie waarin burgers en ondernemers zelf werken aan de ontwikkeling van nieuwe natuur en 'innovatieve vormen van landbouw' daarin.
Natuur Rhoon verklaart het grote aantal tegenstanders van vernatting uit de grote hoeveelheid publiciteit rondom de petitie. De ondertekenaars van de anti-vernattingspetitie zouden onder meer bang zijn voor grote wateroppervlakten zoals in de Hedwigepolder, moerasvorming en dus muggenoverlast en zelfs malaria. Maar ook voor plekken dichtbij het dorp waar jongeren uit de grote stad ongezien kwaad aanrichten.
De petitie is aangeboden aan de vaste commissie Economische Zaken van de Tweede Kamer.

Laatste reacties

 • pinkeltje

  Zet maar onder water dan hoeft er ook geen subsidie meer naar de boeren. Patat halen we wel aan de kraam en de rest kan wel uit het buitenland komen. Hebben die arme sloebers daar ook eens een kans om wat te verdienen in plaats dat wij hun markt met onze export verzieken. Je begint je wel eens af te vragen of er in dit land ook nog mensen zijn met verstand.

 • dereus

  nou jij in ieder geval niet

 • Spruit12

  @dereus, wel eens van de kreet cynische opmerking gehoord?

 • Teus Toonen

  De subsidie naar boeren komt meest bij de burger terecht in de vorm van lagere prijzen en er is niks mis met Rhoon zoals het nu is, daarnaast is de malariamug daar nog maar 150 jaar weg en die willen we echt niet terug.

 • gjsteenwijk1

  Volgens dit artikel is de petitie om het karakter van de polder Buitenland van Rhoon te behouden door 35000 personen ondertekend . Ik heb wel eens gehoord dat er 40000 ondertekenaars zijn , waardoor het plan op de agenda van de kamer kan komen. Wat is waar?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.