Home

Nieuws 777 x bekeken

'Pensioengeld in dieronvriendelijke stallen'

Amsterdam - Het pensioenfonds voor ambtenaren ABP en andere grote pensioenfondsen beleggen in bedrijven die in China legbatterijen voor kippen bouwen. Verder stoppen deze Nederlandse fondsen ook geld in de bouw van megastallen voor kippen en varkens in Thailand en Brazilië.

Dit blijkt uit een maandag verschenen onderzoek van bureau Profundo. Dat deed in opdracht van Wakker Dier een steekproef onder drie internationale vleesbedrijven, via jaarverslagen, internet en bouwplannen van die bedrijven. De dierenwelzijnsorganisatie vindt het 'absurd' dat de Nederlandse overheid de kale legbatterijkooi verbiedt vanwege dierenwelzijn, maar dat pensioengeld van ambtenaren wordt belegd in zo'n batterij in een ander land.

Wakker Dier, dat vreest dat het om miljardeninvesteringen gaat, stelt dat de fondsen geen of weinig eisen stellen op het gebied van dierenwelzijn. Ook zijn ze niet helder over hun beleggingen. De organisatie wil dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk openheid geeft over de ABP-beleggingen en ervoor zorgt dat geen dierenhuisvesting wordt gefinancierd die in Nederland niet mag.

ABP liet in een reactie weten het oneens te zijn met de stellingen van Wakker Dier en dat de duurzaamheidsfactor juist heel belangrijk is voor het pensioenfonds. ,,Wakker Dier beoordeelt langs de meetlat van Wakker Dier. Wij gebruiken daar onafhankelijke onderzoeksbureaus voor, die met hele andere uitkomsten komen. En wij kijken of bedrijven voldoen aan de nationale en internationaal geldende regels. Als we denken dat bepaalde zaken beter kunnen, gaan we met de betreffende bedrijven in gesprek'', liet Harmen Geers van ABP weten.

De zegsman sprak ook tegen dat er 'miljarden' in legbatterijen worden geïnvesteerd. ,,Zelfs met het totaal aan investeringen van alle pensioenfondsen in Nederland kom je daar bij lange na niet aan. Bij ABP gaat het om een totale belegging van €14 miljoen'', aldus Geers. Hij is het 'volledig oneens' met de kritiek van Wakker Dier dat het fonds niet transparant is met zijn beleggingen.

Vorige week kreeg het ABP een petitie met 1,7 miljoen handtekeningen uit de hele wereld om niet langer te investeren in bedrijven en projecten die het Palestijnse volk onderdrukken.

Of registreer je om te kunnen reageren.