Home

Nieuws 1576 x bekeken

'Ondernemers beperkt geholpen door steunmaatregelen'

Amsterdam – ABN Amro betwijfelt of de Nederlandse agrarische sector erg gebaat is bij steunmaatregelen van de Europese Unie en de Nederlandse overheid ter compensatie van door de Russische boycot geleden verliezen.

"Veel ondernemingen zijn hierdoor slechts beperkt en niet altijd duurzaam geholpen", zo stelt de bank in een rapportage over de huidige stand van zaken in de agrarische sector. Vooral in de glastuinbouwsector, waar het ook voor de boycot al moeizaam liep, verwachten ze dat de boycot ondanks steunmaatregelen bedrijven de das om zal doen.

ABN ziet er meer heil in dat ondernemers zelf kijken naar mogelijkheden om de schade te beperken. De bank benoemt dat op een pijnlijke manier is duidelijk geworden dat er overcapaciteit op de markt is. Oplossingen voor de toekomst moeten gezocht worden in een samenwerking tussen producenten 'om meer marktgericht te produceren'. Hier ligt echter wel een spanningsveld in verband met kartelvorming.

In de huidige situatie zouden ondernemers volgens de bank vooral op zoek moeten naar nieuwe afzetmarkten en de afzet vergroten op bestaande markten. Vooral in Oost-Azië ziet ABN nog kansen voor Nederlandse voedselproducenten. Landen als China en India zouden door opkomende welvaart aantrekkelijk worden om Nederlands voedsel naar te gaan exporteren. Wel moet er rekening worden gehouden met de strenge voorwaarden die worden gesteld om voedsel daar in te mogen voeren en zijn het landen waar een lange adem noodzakelijk is om aan de markt te kunnen komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.