Home

Nieuws 11 reacties

Natuurclubs overwegen rechtszaak GLB

Den Haag – De Werkgroep Grauwe Kiekendief en de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap overwegen een rechtszaak aan te spannen over de vergroening van het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Dat heeft Jaap Dirkmaat van VNC aangekondigd bij radioprogramma  Vroege Vogels. Dirkmaat zegt dat het nieuwe beleid juist aanstuurt op minder biodiversiteit dan het huidige beleid. Er dreigen volgens hem soorten uit te sterven door het nieuwe beleid, dat volgens hem boeren stimuleert om te stoppen met de akkerranden omdat ze met het inzaaien van een vanggewas meer geld krijgen dan met een waardevolle akkerrand. "LTO heeft goed gelobbyd om de vergroening tot op het bot uit te kleden. Ik weiger dat te accepteren. Het wordt dus de rijen sluiten en eerst een formele klacht neerleggen in Brussel en het dan voor de rechter te brengen. Ik denk dat dat de enige optie is", aldus Dirkmaat.
De Landbouwcommissie van het  Europees Parlement heeft gevraagd om een jaar uitstel van de vergroeningsmaatregelen omdat de lidstaten er nog niet klaar voor zijn. De Europese Commissie heeft gezegd dat uitstel niet mogelijk en niet nodig is.

Laatste reacties

 • info36

  Waar bemoeit hij zich mee, die grond is toch niet van hem.

 • J@gertje

  Wordt het niet hoog tijd dat de boeren het achterste van hun tong eens laten zien?

 • jogeeldi

  Het zou deze meneer sieren als hij een ha of tien koopt voor zo n €60000
  er er dan maar wat bloemetjes op teelt,
  succes zou ik zeggen

 • redactie7

  Tja, hij heef helemaal gelijk natuurlijk!

 • koestal

  de kiekendief sparen ,dan kunnen die de andere vogels weer op peuzelen,en de boer maar z,n best doen om de weidevogels te sparen

 • schoenmakers1

  tot op het bot uitgekleed!, was het niet dat in de andere lidstaten de vergroening veel soepeler is?

 • PetervanKempen

  Wat hebben we de situatie toch laten verloederen: iedereen likt zn wonden en overweegt nu rechtzaken na de eerste ronde boksen over natuur. Ook wij, inzake de afkondiging zonder onderbouwing van volledige onbeperkte opvang van winterganzen op boerengrasland, Boeren hun eigen grasland dus , nota bene! Het is in de mode bij groen en links om decreten uit te vaardigen over andermans bezit en grond. Duidelijk.
  Het mag dan ook wel duidelijk zijn dat er alleen verliezers zijn bij de huidige manier waarop de groene lobby zn gelijk haalt en denkt te kunnen afdwingen in meerderheid plus een of twee stemmen..

  Wie wind zaait zal storm oogsten om in boerentermen te blijven.
  Er is nog een andere spreuk, met stroop vang je meer vliegen dan met azijn.
  Als de natuurclubs ons niet met hun dogma en eis van winterganzen opvang hadden geconfronteerd, waren we er wel uitgekomen. Zo is het ook met de verlangens over vergroening tav natuurdoelen en respect voor elkaars belangen.Dat is er totaal niet aan de groen/rode overkant. Nu is dat vertrouwen wederzijds helemaal foetsie en zullen de natuurclubs en overheden daarvan de wrange vruchten plukken. Ik heb het expres even agrarisch gehouden , maar in mijn ogen: wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten, meneer Dirkmaat.
  Zo dat was het spreekuur momentje van vandaag .

 • Sjakkie

  Denk dat het simpeler ligt. Genoemde heren zien hun geliefde projecten stranden door de gewijzigde regels. Als ondernemers kunnen we daar over meepraten. Puur eigenbelang dus.
  Maar de achterliggende gedachte is toch wat voor te zeggen.
  Op het eerste gezicht is het leuk die simpele regels voor vergroeining.
  Maar de milieudienst is wel laag. Bloemrijke akkerlanden voegen veel meer toe.
  Dat kan ons op gaan breken bij de volgende ronde. Dan blijkt uit de evaluatie nl. Dat de grote bedragen maar weinig resultaat hebben opgeleverd.
  Het is korte termijn versus langetermijn. Maar niemand weet hoe het er over vijf jaar voorstaat?

 • poldes

  meer groen,
  veel akkerranden beheer,
  minder bemesten,
  allemaal in Nederland via administratieve wetten geregeld.
  en de opdracht aan de boer om meer productie per eenheid te behalen,
  omdat deze voor voldoende voedsel moet zorgen in 2020 en verder.
  Dit kan alleen maar omdat wij tegenwoordig verzuipen in overproductie van allerlei voedsel.
  En de boer betaalt het gelach van nu en dan.
  Het zou ook wel een beetje anders kunnen.

 • ed12345

  Als ik het zo lees zijn die groene clubs duidelijk bevolkt door mensen met te weinig werk en te veel vrije tijd om handen

 • milkabulle

  of zoals wij hier zeggen; een zittend gat bedenkt zich wat.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.