AlgemeenNieuws

Natuurclubs overwegen rechtszaak GLB

Den Haag – De Werkgroep Grauwe Kiekendief en de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap overwegen een rechtszaak aan te spannen over de vergroening van het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB).

Dat heeft Jaap Dirkmaat van VNC aangekondigd bij radioprogramma  Vroege Vogels. Dirkmaat zegt dat het nieuwe beleid juist aanstuurt op minder biodiversiteit dan het huidige beleid. Er dreigen volgens hem soorten uit te sterven door het nieuwe beleid, dat volgens hem boeren stimuleert om te stoppen met de akkerranden omdat ze met het inzaaien van een vanggewas meer geld krijgen dan met een waardevolle akkerrand. “LTO heeft goed gelobbyd om de vergroening tot op het bot uit te kleden. Ik weiger dat te accepteren. Het wordt dus de rijen sluiten en eerst een formele klacht neerleggen in Brussel en het dan voor de rechter te brengen. Ik denk dat dat de enige optie is”, aldus Dirkmaat.

De Landbouwcommissie van het  Europees Parlement heeft gevraagd om een jaar uitstel van de vergroeningsmaatregelen omdat de lidstaten er nog niet klaar voor zijn. De Europese Commissie heeft gezegd dat uitstel niet mogelijk en niet nodig is.

Beheer
WP Admin