Home

Nieuws

NAM onderzoekt aardbevingsschade mestkelders

Groningen – De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en LTO Noord zijn gestart met een onderzoek naar schade aan mestkelders in Groningen.

In eerste instantie worden op zes bedrijven mestkelders onderzocht op schade als gevolg van aardbevingen door de gaswinning. Volgens de NAM zijn er inmiddels van veertig bedrijven schademeldingen ontvangen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door ingenieursbureau Grontmij, de aftrap vond afgelopen week plaats op het loon- en veebedrijf Ungersma in Winsum ten noorden van Groningen. Daarbij werden enkele scheuren aangetroffen in een mestkelder gebouwd in 1996. De projectgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de NAM, LTO Noord, bouwkundigen en aannemers gaat de komende weken de uitkomsten analyseren. Volgens Sander van Rootselaar moet worden vastgesteld of er schade is, wat de omvang van de schade is en in hoeverre dat het gevolg is van aardbevingen die in het Noorden optreden als gevolg van de gaswinning. De inspecties zijn een laatste stap in een onderzoek dat eerder dit jaar is gestart. Op basis van het pilot-project moet wordt een onderzoeksprotocol opgesteld dat de basis wordt voor de beoordeling van andere schadegevallen. Volgens Van Rootselaar wordt na de inventarisatie gekeken naar een definitieve regeling voor schadevergoeding. Eerder heeft de NAM al aangegeven het aandeel van schade dat veroorzaakt is door aardbevingen te zullen vergoeden.

De NAM is ook bezig met onderzoek naar schade aan drainages. Eind oktober worden de eerste resultaten verwacht van het onderzoek naar schade aan mestkelders.

Of registreer je om te kunnen reageren.