AlgemeenNieuws

‘Misplaatst juichbericht over eerste BZV-vergunning’

’s Hertogenbosch – De Brabantse CDA-fractie heeft donderdag Statenvragen gesteld naar aanleiding van de aankondiging dat de eerste omgevingsvergunning op basis van de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij (BZV) is verleend. De fractie ‘is zeer ontstemd over het juichbericht van gedeputeerde Yves de Boer’, omdat de betreffende boer nog altijd op zijn natuurbeschermingswetvergunning (NB-vergunning) zou wachten.

De provincie Brabant loopt flink achter met het beoordelen van de NB-vergunningsaanvragen. De CDA-Statenleden Ronald van Vugt en Rene Kuijken vinden het dan ook misplaatst dat De Boer in het persbericht van de provincie aangaf ‘dat het goed is om te zien dat een ondernemer kan ontwikkelen in balans met zijn omgeving’. De geitenhouder wacht namelijk al maanden op een NB-vergunning, die hij zowel in Gelderland en Zuid-Holland als Brabant moest aanvragen.

Alleen in Brabant is zijn vergunning inmiddels nog niet verleend. De CDA’ers noemen de omgevingsvergunning dan ook een lege huls en vragen de gedeputeerde via een brief aan het college om ‘de koe bij de horens te pakken’ en de achterstallige NB-vergunningsaanvragen weg te werken.

Gedeputeerde Yves de Boer, met in zijn portefeuille landbouw, laat in een reactie weten dat het zeker geen pr-praatje over de rug van de boer betreft. “De trotse melding over de eerste BZV-vergunning is ook afkomstig van de ondernemer zelf”, zo stelt De Boer. “De heer Van Vugt heeft wel gelijk dat de laatste hobbel nog genomen moet worden: de NB-vergunning. Wat mij betreft moet er zo snel mogelijk een goede oplossing komen voor het probleem dat deze rijkswet onuitvoerbaar is. Alleen zo kunnen we echte stappen maken naar de zorgvuldige veehouderij.”

Beheer
WP Admin