Home

Nieuws 835 x bekeken 1 reactie

Ministerie begint proef met bepalen mestgehaltes met infrarood

Den Haag – Er komt een proef waarin de mineralensamenstelling van drijfmest wordt bepaald met behulp van infraroodmetingen. De metingen worden gedaan bij het laden van een vrachtwagen.

Het ministerie van Economische Zaken maakt een pilot mogelijk waarin deze werkwijze wordt getest. De proef wordt van 1 januari tot 31 december 2015 uitgevoerd en maakt onderdeel uit van de aanpak van fraude met meststoffen.

"Technische verbeteringen van het proces van bemonstering van mest kunnen een flinke bijdrage leveren aan het tegengaan van fraude. De toepassing van infrarood is een veelbelovende innovatie. Als deze nieuwe techniek zich in de praktijk bewijst, zal ik de regelgeving snel aanpassen om deze toepassing te erkennen", aldus staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw.

Uitgangspunt van de proef is dat ondernemers aantonen dat zij een  robuust meetsysteem hebben ontwikkeld dat dezelfde nauwkeurigheid garandeert als het huidige systeem, waarbij mestmonsters in het laboratorium worden geanalyseerd. Bedrijven die aan de pilot willen deelnemen, moeten hun meetapparatuur al ontwikkeld hebben. Ze kunnen zich tot en met 30 november aanmelden bij RVO.nl.  De Commissie Deskundigen Meststoffenwet (CDM) zal de proef inhoudelijk begeleiden.

Eén reactie

  • minasblunders1

    Voor vermaak hoef je tegenwoordig de deur niet meer uit!! Het blijft lachen, gieren, brullen.

Of registreer je om te kunnen reageren.