Home

Nieuws

Mercosur en Pacifische Alliantie willen vrijhandel

Asunción – Ministers van buitenlandse zaken van twee Latijns-Amerikaanse handelsblokken, Mercosur en de Pacificische Alliantie, ontmoeten elkaar in november in Chili om een vrijhandelspact te bespreken. Indien de landen het eens worden over de voorwaarden kan volgens planning al in 2016 een akkoord worden gesloten. Dat heeft de minister van buitenlandse zaken van Paraguay, Eladio Loizaga, bekendgemaakt.

"Mercosur moet naar buiten kijken omdat de handel tussen lidstaten van Mercosur weliswaar significant is toegenomen, pakt het voor sommige landen beter uit dan anderen." Loizaga wijst erop dat Paraguay een groot handelstekort heeft met Argentinië.

Mercosur bestaat uit de landen Brazilië, Argentinië, Venezuela, Paraguay en Uruguay. De Pacifische Alliantie of 'Alianza del Pacífico' rekent Mexico, Colombia, Chili en Peru tot haar leden. Al eerder werden besprekingen voor een handelsakkoord geopperd, maar toen werd steeds gerekend op een deal in 2019.
Mercosur onderhandelt ook met de EU over een handelsverdrag, maar de gesprekken zijn eerst vastgelopen omdat de lidstaten van Mercosur het niet eens werden over een gezamenlijk voorstel. Daarna liep het volgens Brazilië vast omdat de EU bang is dat haar landbouw bij vrijhandel niet kan concurreren met Zuid-Amerika.
Peru en Chili zijn ook lid van een groep landen rond de Stille Oceaan die onderhandelen over een vrijhandelsverdrag. Hier doen ook onder meer de VS, Japan en Vietnam mee.

Of registreer je om te kunnen reageren.