Home

Nieuws 854 x bekeken 1 reactie

Marktwerking zegeviert op oliemarkt

Aan de daling van de olieprijs lijkt voorlopig geen einde te komen.

Opnieuw daalde deze afgelopen week. Woensdag kostte een vat Noordzeeolie $95,78. Eind vorige week leek het er even op dat de prijs weer wat aantrok toen de organisaties van olieproducerende landen (OPEC) aankondigde de productie in 2015 mogelijk te gaan verlagen, maar dit bleek slechts van korte duur. Marktwerking zegeviert voorlopig: het grote aanbod en de matige vraag leiden tot lagere prijzen. En hoewel de prijs nu al onder de magische grens van $100 ligt, verwachten analisten dat de ondergrens nog niet bereikt is. Hier kunnen nog wel vraagtekens bij gezet worden; mogelijk grijpt OPEC directer in als de huidige trend doorzet.

Ook de elektriciteitsprijzen lagen donderdag lager dan afgelopen week, met €41,11 per MWh dalstroom op 2015 bij Farmers4all. Deze daalde onder invloed van lage CO₂- en steenkoolprijzen. Daarnaast verscheen er donderdag een rapport van netbeheerder TenneT, die aangaf dat de elektriciteitsprijs in de eerste helft van 2014 al met 11 procent is gedaald, door een dalende gasprijs, hoge zonne- en windstroomproductie en Noorse stroom die via een nieuwe zeekabel in Nederland op de markt komt.

De gasprijs bedroeg donderdag €0,309 per kuub voor 2015 bij inkoperscollectief Farmers4all, en blijft daarmee rond het niveau van afgelopen week. Aanstaande vrijdag kan hierin echter alle verschil maken. Dan gaan Rusland, Oekraïne en de Europese commissaris van energie Günther Oettinger praten over gas-strijd die tussen de eerste twee landen woekert. Het Russische Gazprom draaide in juni de gaskraan dicht nadat Oekraïne rekeningen niet betaald had. Oekraïne is het niet eens met de prijs die het voor gas moet betalen. Wel fungeert het land nog als doorgeefluik voor gas naar Europese landen. De EU probeert nu te bemiddelen, vanwege de vrees dat Oekraïne anders komende winter het voor Europa bestemde gas zal aftappen. Naar verwachting zal de uitkomst van dit gesprek vrijdag invloed hebben op zowel de dag- als korte termijnprijzen van gas.

Eén reactie

  • Schaapje

    Nou wij zullen er niks van merken. Prijzen blijven staan en anders komt onze overheid weer met belastingtaxen. Berichtgeving je blij maken met een dooie mus.

Of registreer je om te kunnen reageren.