Home

Nieuws 880 x bekeken 3 reacties

Phil Hogan positief ontvangen als landbouwcommissaris

Brussel - De voordracht van de Ier Phil Hogan als landbouwcommissaris wordt positief ontvangen. Staatssecretaris Sharon Dijksma (landbouw) heeft goede verwachtingen van de Ier. "We gaan uit van een vruchtbare samenwerking. Ierland en Nederland denken op veel punten op het agrarische vlak hetzelfde." Het ministerie heeft prettige ervaringen met samenwerking met Ierland tijdens het Iers voorzitterschap van de EU. "We gaan er vanuit dat we dit kunnen voortzetten", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland en van de Europese evenknie Copa Cogeca, denkt dat Hogan de geschikte kandidaat is om de Europese landbouw te helpen crisisbestendiger te worden. "Het Europese landbouwbeleid moet meer voorsorteren op de risico's die de landbouw loopt", vindt Maat. Hij verwacht dat Hogan net als zijn landgenoot MacSharry eind jaren 90 een stevige positie kan innemen in de Europese Commissie en ook niet zal schromen om buiten zijn eigen portefeuille stelling te nemen. Vorig landbouwcommissaris Dacian Ciolos heeft zich naar Maats observatie te weinig op verandering gericht.​

De Ierse landbouworganisatie IFA is verheugd met de voordracht van Hogan.
Ook de Nederlandse Europarlementariërs zijn positief. "Phil Hogan is een uitstekende kandidaat. Hij staat in Ierland bekend als 'Big Phil' om zijn vaardigheid en scherpe geest. Hij was succesvol in zijn vorige baan als minister voor Milieu en lokaal Bestuur", aldus Annie Schreijer-Pierik (CDA) over haar fractiegenoot. Ze hoopt dat Hogan meer openstaat voor ideeën dan zijn voorganger Ciolos. Die zat er te strak in, stond niet altijd open voor ideeën. Hogan kan laten zien dat er ruimte is voor ondernemerschap.
Jan Huitema (VVD) verwacht dat Hogan, gezien zijn afkomst uit de noordelijke lidstaat die ook te boek staat als zuivelland, wat liberaler en vooruitstrevender zal zijn dan zijn voorganger. "De positieve reactie van de Ierse boerenorganisatie geeft de burger en de boer moed", aldus Huitema.

Bas Eickhout (Groenlinks) is minder enthousiast. "Ik ken Hogan vanuit de milieucommissie. Het is een heel aimabele man, maar inhoudelijk deel ik zijn visie niet. Hij is echt voor de klassieke landbouw van intensivering en groei en minder voor behoud van de kleinschalige boeren zoals zijn voorganger Ciolos."

Het Europees Parlement zal de komende maand alle kandidaat-commissarissen horen, waarna over hun voordracht gestemd zal worden.

Laatste reacties

  • Mozes

    Ciolos heeft zich volgens Janmaat te weinig op verandering gericht. Wat verwacht je dan van een Roemeen die in Frankrijk politiek gevormd is?

  • Mozes

    correctie: moet zijn Jan Maat.

  • veehouderij.dejong1

    Albert Jan Maat om precies te zijn ;-)

Of registreer je om te kunnen reageren.