Home

Nieuws 2070 x bekeken 8 reacties

Litouwen staat onverdoofde slacht weer toe door Russische ban

Vilnius - Litouwen staat het ritueel slachten van vee weer toe in de hoop dat hierdoor de export naar het Midden-Oosten op gang komt. Litouwen is zwaar getroffen door de Russische boycot op Europese landbouwproducten en zoekt naar nieuwe afzetmarkten.

Het Litouwse parlement heeft ingestemd met het toestaan van ritueel slachten volgens de Joodse of islamitische regels.
Ritueel slachten is sinds 2013 verboden in Litouwen. De Litouwse vleessector heeft positief gereageerd op het besluit van het parlement. De sector zegt al veel verlies te hebben geleden doordat export naar bijvoorbeeld Turkije niet meer mogelijk was door het verbod.
In België en het Verenigd Koninkrijk wordt door dierenwelzijnsorganisaties stevig gestreden om het onverdoofd ritueel slachten juist te verbieden. In Nederland is het onder voorwaarden toegestaan om deze slachtmethode toe te passen. Een wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren om dit te verbieden, strandde in de Eerste Kamer.

Laatste reacties

 • bellmonde

  En zo geven we weer toe aan terrorisme van de islam... Het bestrijden an barbarisme in de islam zou zeker moeten beginnen bij het niet toegeven vanwege geldbelang !! Hier zou paal en perk aan gesteld moeten worden door de eu. Als je het de moslim uit het hoofd kunt krijgen om dieren met het mes levendig te slachten.. Zou een goede stap zijn.

 • agneaux

  Flauwekul. Wanneer het goed gebeurd, voelen ze er niets van.
  Daarnaast zijn het niet alleen de moslims maar ook de Joden die deze slachtwijze voor staan.

 • Hans Brasil

  @bellmonde, 'Als je het de moslim uit het hoofd kunt krijgen om dieren met het mes levendig te slachten.. Zou een goede stap zijn'. Man ze doen het met mensen ook al..........

 • boertjevanbuuten

  @agneaux: ik denk dat je er nooit met je neus bovenop hebt gestaan want als het goed georganiseerd wordt krijgen buitenstaanders (niet slachthuis personeel) daar geen kans toe. Maar uit diverse onderzoeken, onder meer door WUR Animal Livestock (Universiteit Wageningen), is onomstotelijk gebleken dat elk onverdoofd slachtdier de dodingshandeling van het doorsnijden van de halsaders wel degelijk voelt en ook echt als pijnlijk ervaart (EEG patroon). Het is niet voor niets dat de dieren bij die handeling 'shocking'klem dienen te worden gefixeerd tijdens de snijhandeling en het daaropvolgende dood verbloeden. Bij onverdoofd doden wordt het dierwelzijn geweld aan gedaan ten behoeve van economische motieven en om bepaalde geloofsbelangen te dienen. Dat geldt zowel voor de orthodoxe en extremistische islamitische als de joods orthodoxe stromingen. Stromingen die ook voor een zeer groot deel verantwoordelijk zijn voor onverdraagzaamheid en daaruit voortvloeiende oorlogen. Helaas zijn die bewegingen nog steeds veel te machtig om te kunnen raken met het verbieden van onverdoofd slachten.

 • LUCTOR

  Als het om geld draait wordt de moraal terzijde geschoven.
  Nog een generatie en deze discussie wordt niet meer gevoerd dan heeft de moslim populatie zich zo vermenigvuldigd dat ze in de meerderheid zijn in onze westerse maatschappij.

 • trijnie

  Luctor, ik kan het niet beter zeggen maar het is zeer beschamend.
  We moeten NOOIT toegeven aan onrecht, of het nu aan mens of dier gebeurt.

 • J@gertje

  Werk aan de winkel voor Thieme.

 • agratax2

  #boertjevanbuuten. Als de Europese slachthuizen niet ritueel slachten uit dierwelzijnsmotiven, zullen de Joden en Moslims zelf het mes ter hand nemen. Vlees eten doen ze toch en de dieren die daar voor geslacht moeten worden sterven door het mes. Het aantal doorgesneden kelen wordt mondiaal niet minder als wij in de EU dit weigeren te doen. Dus wie het doet is voor het dier niet van belang.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.