Home

Nieuws

Landbouwgrond iets duurder

Apeldoorn – Afgelopen maand lag landelijk de gemiddelde prijs voor landbouwgrond ruim €1.000 per hectare hoger dan de maand daarvoor. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Kadaster.

De handel in landbouwgrond neemt iets toe richting het einde van dit jaar. De prijs stijgt. In juli dit jaar noteerde het Kadaster een gemiddelde prijs van €53.178 per hectare. Een maand later betaalden kopers gemiddeld €54.608 per hectare.

Het Kadaster hanteert drie categorieën voor de publicatie van grondprijzen, namelijk grasland, bouwland en 'alle grondtypen'. In deze laatste categorie zitten alle transacties van grasland, bouwland en koopovereenkomsten van landbouwgrond waarbij het onduidelijk is of het gaat om gras- of bouwland. In een maand tijd is de gemiddelde waarde van 'alle grondtypen' gestegen, echter de categorieën gras- en bouwland noteren een lagere gemiddelde waarde.

De gemiddelde prijs van grasland lag in augustus dit jaar op €44.250 per hectare. Sinds april dit jaar daalt langzaam de waarde van grasland, aldus cijfers van het Kadaster. Bouwland is sinds maart dit jaar meer waard geworden. Tot en met juli dit jaar steeg de gemiddelde prijs. In augustus is sinds maanden voor het eerst weer gemiddeld iets minder betaald voor akkerland.

In de afgelopen 12 maanden schommelde de gemiddelde prijs voor een hectare landbouwgrond grofweg tussen de €50.000 en €60.000 per hectare.

Klik hier om de grondprijs te checken bij u in de buurt.

Of registreer je om te kunnen reageren.