AlgemeenNieuws

LTO wil stop op beroepsbezwaarmaker

Den Haag – De mogelijkheid van beroepsbezwaarmakers moet worden beperkt. Dat zegt Siem Jan Schenk, voorzitter van LTO Noord en portefeuillehouder omgeving van LTO Nederland.

Tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer  drong hij er op aan in de nieuwe Omgevingswet duidelijker af te bakenen wie belanghebbende zijn.

Met name veehouderijbedrijven ondervinden hinder van zeer gemotiveerde bezwaarmakers, als zij niet beschikken over een Natuurbeschermingswetvergunning – die ze soms op grond van mededelingen van de provincie niet hebben aangevraagd.  Schenk zegt dat maatschappelijke organisaties voldoende in de gelegenheid zijn om tijdens de beleidsvorming hun invloed uit te oefenen.  Volgens hem is het niet logisch dat iemand uit Nijmegen bezwaar kan maken tegen een vergunningverlening op Texel.  “Iemand uit de naaste omgeving moet natuurlijk bezwaar kunnen maken”, zegt Schenk, “want een goede boer wil ook een goede buur zijn.”

Schenk vindt dat in de Omgevingswet de vergunningprocedures vereenvoudigd en goedkoper moeten worden. Hij zegt dat het voorkomt dat bedrijven zeven jaar verder zijn voordat ze alle vergunningen rond hebben, en dat ze daarvoor €100.000 hebben moeten uittrekken, zo’n 10 procent van de totale investeringskosten. Volgens hem moet dat efficiënter kunnen.

Beheer
WP Admin