Home

Nieuws 867 x bekeken 8 reacties

Kamp: heffing voor innovatie kan

Den Haag - Minister Henk Kamp (Economische Zaken) acht het heel wel mogelijk dat hij steun geeft aan een algemene heffing voor onderzoek, die innovatie van de land- en tuinbouw ten doel heeft. Voor zo'n doel, wil hij een heffing - onder voorwaarden - algemeen bindend verklaren.

Daarmee tempert Kamp de angst (onder meer bij Wageningen UR) dat het onderzoek naar nieuwe technologieën stil komt te liggen. Bestuursvoorzitter Louise Fresco van Wageningen UR zei eerder deze week, dat ze vreest dat  haar instituten €20 miljoen aan onderzoeksgeld mislopen.

De minister deed zijn toezegging woensdagavond tijdens het debat over de wet waarin de productschappen worden opgeheven. De minister zei dat hij weliswaar geen voorstander was van de opheffing van de productschappen, maar dat een Kamermeerderheid, en vervolgens het regeerakkoord nu de werkelijkheid is waarmee hij en de sector moeten werken. Terugdraaien van het besluit is niet meer mogelijk, ook niet na een evaluatie over vijf jaar, waar CDA'er Jaco Geurts in een wetswijziging op aandringt. "Er komt geen productschap 2.0", aldus Kamp.

Hij neemt echter wel 159 productschapsverordeningen over en hij is ook bereid om algemeen-verbindendverklaringen (avv) af te geven voor regelingen van branche-organisaties die evident van belang zijn voor de gehele sector.  Zo'n avv zorgt er voor dat ook niet-leden bijdragen aan de kosten van de regeling.

Kamp belooft dat de problemen die het Productschap Akkerbouw eerder deze week voorspelde  bij de export van pootgoed, zich niet zullen voordoen.  "Exportcertificaten zullen we verstrekken op de manier waarop dat moet gebeuren en waarop dat ook in het verleden goed heeft gewerkt." Ook teeltvoorschriften zullen tijdig worden aangepast.  Ook op het punt van de regels voor keuring van landbouwspuiten en de afvoer van verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen, wil de minister zorgen dat er geen gat in de regelgeving ontstaat tussen het einde van de productschappen (per 31 december 2014) en de overname van de regelingen door de ministeries van Infrastructuur en Milieu of Economische Zaken.

Kamp kan niet toezeggen dat de afschaffing van de schappen ook daadwerkelijk leidt tot lagere kosten voor de ondernemers. In sommige gevallen kan er zelfs sprake zijn van een toename van de kosten, denkt hij.

Kamp moest in het debat laveren tussen partijen die eigenlijk de productschappen in stand hadden willen houden (CDA en SGP) en partijen die het liefst zo snel mogelijk van de productschappen af willen, die zo mogelijk inclusief alle daarbij behorende heffingen  willen schrappen (SP, VVD en D66).

De Tweede Kamer zal dinsdag over de wet stemmen.  De verwachting is dat de wet een ruime meerderheid krijgt.

Laatste reacties

 • w v gemert

  Als de minister die kant uit gaat is dat geen enkele garantie dat het geld naar de WUR gaat. Er zijn vele onderzoek instanties zowel in binnen als buitenland.

 • schoenmakers1

  ja als je alles in stand wil houden wat er door de productschappen verbrast werd, ja dan zal het ook geen besparing opleveren, wie moet ik bedanken dat we niet alle ellende van het productschap kwijtraken maar alleen de naam, lto?

 • schoenmakers1

  het had zo mooi kunnen worden!!

 • minasblunders1

  En zo worden we weer verplicht om die nitwits bij de WUR te onderhouden. Ik dacht dat innovatie zichzelf terugbetaalde?

 • gjh

  prima dat er onderzoek gedaan wordt maar dan moet je niet alles bijelkaar liegen zoals het WUR . bijvoorbeeld zo,n prutser als OENEMA die er helemaal niets van begrijpt.

 • Mozes

  De Nederlandse landbouw heeft zijn internationaal sterke positie te danken aan zijn hoge kennisniveau en innovatie. Jij zou het dus mooi vinden @schoenmakers, dat alle innovatie gestopt wordt?

 • Mozes

  Kijk eens goed @schoenmaker, welke partijen de heffingen voor innovatie voor collectief belang willen stoppen: onder anderen de SP en D66. Denk je nu werkelijk dat deze partijen jou belang als boer dienen?

 • minasblunders1

  Heeft niets met kennis te maken en ook niet met innovatie. Wèl met de 'herinrichting van Nederland'. We weten toch allemaal dat Wageningen rapporten op bestelling maakt met uitkomsten die de Staat graag wil horen? Laat de Staat dan zelf voor die onzin betalen!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.