Home

Nieuws 71 reacties

Kamer wil elk veetransport registreren

Den Haag - De Tweede Kamer wil elk veetransport registreren. Binnen drie jaar moet er een wettelijke verplichting voor gps-apparatuur in veetransportwagens zijn, de transportgegevens moeten centraal worden opgeslagen. Doel van de opslag van data is het voorkomen van misstanden bij het transport van dieren.

Een PvdA-voorstel daartoe haalde gisteren, tegen de zin van coalitiegenoot VVD en het CDA, een Kamermeerderheid. Ook moties over een toekomstig fokverbod op dikbilrunderen, het versneld stoppen van verouderde varkens- en pluimveebedrijven en een aanscherping van de regels bij transport van pluimvee haalden een parlementaire meerderheid.

Fractievoorzitter Halbe Zijlstra van de VVD vroeg naar aanleiding van de aangenomen PvdA-moties om een brief van het kabinet, om aan te geven hoe de aangenomen moties zich verhouden tot het kabinetsbeleid om de regeldruk te verminderen en meer banen te scheppen. Het is uitzonderlijk dat Kamerleden naar aanleiding van aangenomen moties die ze niet zelf hebben ingediend en waar ze tegen zijn een kabinetsreactie vragen.

De Tweede Kamer wil dat in 2018 een fokverbod voor vleesrunderen die niet natuurlijk kunnen bevallen kan ingaan. Een motie van PvdA'er Tjeerd van Dekken kreeg dinsdag een meerderheid, dankzij steun van PVV, de twee 50+-leden, D66, GroenLinks, PvdA, SP en de Partij voor de Dieren.

Het parlement wil de sector tot 2018 tijd gunnen om het routinematig uitvoeren van keizersneden bij dikbilrunderen te verminderen. In 2018 volgt een evaluatie. De Kamer vindt het ethisch niet acceptabel dat dieren structureel keizersneden ondergaan. Uit een evaluatie moet duidelijk worden in welke mate de sector met een planmatige aanpak het aantal keizersneden kan terugbrengen. Als er onvoldoende voortgang is geboekt, moet een wettelijk verbod op het fokken met dergelijke runderen klaarstaan, zodat het verbod meteen kan ingaan als onvoldoende voortgang is geboekt.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  wel verschillende natuurgebieden aanleggen om de soortenrijkdom zogenaamd te behouden, en aan de andere kant soortenrijkdom om zeep helpen, ik snap het niet

 • wimkr

  Wilden in Zweden ook een verbod voor Belgisch Blauw is volgens mij ook niet doorgegaaan

 • Miriamnu

  Geweldig nieuws.
  Begin er 2015 aan.
  Zonder vlees mis je NIETS

 • jvf

  Weer veel banen die op het spel komen te staan in Nederland

 • mv

  Heb t wel eens geprobeerd zonder vlees. Ik kan niet zonder om nu alle dagen maar kaas op mn brood te doen als je niet van zoetigheid houd.

 • krulsaart

  Gooi aub de kiesdrempel omhoog zodat we kunnen stoppen met al deze onnozelheid

 • famtillemans1

  gewoon den haag plat gooien

 • vofhorlings1

  Weer een sector die op achterstand wordt gezet t.o.v. het buitenland!!!!

 • Ishtar

  Tja logisch dat deze zogenaamde professionele sector dat niet wil.
  Kan er niet meer gerommeld worden.
  Wedden dat amateur bestuurders van LTO hier ook weer tegen zijn.?
  Ik als onbewuste consumnet had gedacht dat de sector dit zelf wel zou bedenken, maar nee.............

 • cocoma

  ieder transport registreren via GPS? is gewoon af en toe veewagen/veetransport controleren en bij misstanden een forse boete uitdelen niet effectief genoeg? gaat dit ook gelden voor veetrailers achter de auto?

  Met welk plan de vleesveesector ook komt in dit stadium m.b.t. routinematig keizersnede toepassen het zal waarschijnlijk niet snel genoeg gaan volgens de heren en dames kamerleden en dan komt er alsnog een verbod.

 • Mozes

  Hoelang duurt het nog voordat alle boeren van de linkse partijen een gele ster op hun overall moeten dragen met het woord 'boer' erop?

 • massy

  Ik dacht dat Rutte wat op had met boeren en landbouw maar dat was hij alweer vergeten zeker nog even en dan krijgen wij als boeren een streepjes code ben je overal traceerbaar.

 • gjcamps

  KI stations gaan ze zeker ook verbieden, is ook on-natuurlijk en maakt de biodiversiteit onder de dieren kleiner. Wat volgt er nog meer?

 • trijnie

  Mozes toch.....

 • schoenmakers1

  wat mozes toch trijnie, mozes heeft toch helemaal gelijk

 • floseman1

  MOZES dit ben ik volkomen met je eens ik dacht het allen maar durfde het niet te zeggen toch moeten we gaan praten met die nertsen houders

  en over dat transport dat wordt nog wat voor die mensen die op zondag naar de hippie sport willen maar ja dat zijn mensen met centen en die zullen wel ontheffing krijgen en is dit geen dieren leed dit dier wil toch ook elke dag geen mens op zijn rug dit valt misschien wel onder dwang arbeid

 • Martin Oldenhof

  @massy inderdaad, maar Rutte zit op het ogenblik in het buitenland helaas. Als de kamer elk veetransport geregistreerd wil hebben, dan ook voor de gezelschapsdieren die worden vervoerd (paardentrailers, honden aanhangers, schapentrailers, etc.) immers: 'Kamer wil elk veetransport registreren'

 • ...............

  Ook de bussen met bejaarden????

 • floseman1

  o ja dat is wat die bussen van avond nog gezien op tv oost lijn dienst meppel zwolle zit stappend vol puilen de bus uit onverantwoord maar de bus geeft niet thuis in ons vak kost over belading al gouw 1500 euro

 • kschouten

  Als ik morgen een koe insemineer met een dikbil die een goede score heeft voor bekkenbreedte en een gunstig geboortegewicht dan kan ik daar over 3 jaar pas het aantal keizersnedes terug dringen dan kan immers het verwekte kalf zelf afkalven. Dus haast is geboden. Dus ik stel voor morgen alle vleesstieren met slechte score voor bekkenbreedte van de stierenkaart af te halen.

 • Grensboerke

  Triest dat een kabinet en zelfs een groot deel van de Tweede Kamer in dit soort voorstellen meegaat, want het terugbrengen van het aantal keizerssneden bij BWB kan nooit in 4 jaar tijd. Iedereen die beweert dat dit in één generatie kan lukken, moet eens een schoolboek genetica ter hand nemen. Maar dat was de dames en heren in de Tweede Kamer teveel moeite want dat levert geen stemmen op. Populisme ten top.
  Van de PVV en de PvdD weten we dit, maar van de rest is dit zeer teleurstellend.

 • w v gemert

  Hoe moet het met stemvee?

 • B den Besten

  Heb ik als chauffeur geen recht op privacy?

 • h.j

  de koeien met de trekker na het land ook gps????

 • farmerbn

  We moeten maar weer eens met een hele boel veewagens naar de steden rijden. Daarnaast een goede advocaat nemen die de staat aanpakt op grond van ongelijk concurrentiekracht tussen de Europese landen.

 • wmeulemanjr1

  Ook gps op ambtenaren plaatsen, de uitkomst zal dan zijn dat er een stuk minder van kunnen.

 • Spruit12

  Noord Korea in de polder.

 • Zuperboer

  Is eigenlijk je reinste onkunde, immers voor elk transport doe ik een VKI-melding en als het dier het erf verlaat meld ik dit via mijn managementsysteem onmiddellijk af. Maar ja dit soort praktijkinfo daar weet men in Den Haag immers niks van af. De minachting voor hardwerkende boeren spat er van af. 50 000 Stemmen dat is nog geen restzetel dus daar hebben ze niets mee op.

 • vandenbrandcv1

  misschien is het ook wel leuk om binnen 3 jaar wettelijk, met gps te verplichten, vastleggen, waar iedere burger heeft staan pissen. ook goed voor de werkgelegenheid. en dan weten we dat te minste ook weer

 • vandenbrandcv1

  sorry, waar zijn we tegenwoordig mee bezig. minder regels graag?

 • famtillemans1

  Sta te trappelen om den haag plat te gooien . Heerlijk ff terug klieren .wat een kinderachtig gedoe zeg .we worden behandeld als of we criminelen zijn . We moeten dit niet langer pikken . Echt erg hier .kom op boeren actie

 • LUCTOR

  Was nu de boerenpartij er nog maar, maar ja past niet meer bij de moderne agrarisch manager we kunnen beter onze stem uitbrengen op een moderne jeugdige partij met goed opgeleide gedelegeerden die het web van regelgeving zo complex mogelijk maken zodat de ene wet de andere tegen werkt en tegen verkiezingstijd beloven de regel druk te verminderen maar eenmaal in de kamer er nog een zooi bij verzinnen.
  Wie weet waar de volgende keer mijn stem het beste naar toe kan kom er zelf niet meer goed uit?

 • trijnie

  Maar geen gele ster, het is bij het onbeschofte af.
  Denk eerst eens na.

 • vogel

  Gemeentebericht in de plaatselijke krant: Vertrokken met onbekende bestemming!!!! Of: oproep van rechtbank:.........met onbekende woon of verblijfplaats. Gelukkig weten we straks exact de handel en WANDEL van Bertha 2 en Coba 12 te achterhalen

 • gjsteenwijk1

  Triest dat de PvdA in de motie niet aangeeft waar de extra kosten van de uitvoering van de motie vandaan moet komen . Consument misschien ? Of toch weer boer ?

 • Ishtar

  Transparantie is belangrijk, en kan ook de kostprijs laten dalen bij transport als je alles goed registreerd.
  Opvallend dat velen zo tegen zijn..........
  Moet men maar eens gaan onderzoeken lijkt me, waarom transparantie zo moeilijk begrip is, voor de zogenaamde sector dat zogenaamd voedsel produceerd voor de mens.

 • pinkeltje

  Hoezo zogenaamde sector en zogenaamd voedsel? En wat gaat GPS op de auto dan bijdragen aan het voorkomen van misstanden? Dan kun je beter een webcam verplicht stellen.

 • Mozes

  @trijnie #33, mijn reactie #11 was er een vanuit emotie. In de regel probeer ik uitsluitend inhoudelijk te schrijven, maar nu lukte dat even niet meer.
  Het is mij namelijk volkomen onduidelijk welk probleem ze willen oplossen met het volgen van veetransport met behulp van GPS. Ze hebben het over 'misstanden' bij veetransporten. Als deze er al zijn los je dat dan op door ieder veetransport met GPS te volgen?
  Ik heb uit de geschiedenisboeken ook nooit kunnen begrijpen welk probleem er opgelost kon worden door een bepaalde bevolkingsgroep te verplichten een gele ster te dragen. Het was een verplichting die slechts bedoeld was om vijandige gevoelens te bevredigen. Zo kijk ik ook tegen de GPS-verplichting aan.

 • W Geverink

  Transparentie is belangrijk zegt er een. Tja als je als boer behandeld wordt als een crimineel met een enkelband wordt je niet blij van. Van mij krijgt geen enkele overheidsinstantie info over mijn bedrijf omdat ze er niks mee te maken hebben en die data tegen je gebruikt kunnen worden.

 • Schaapje

  misschien kunnen ze ook verbod opmaken voor de mensheid die keizersnede nodig hebben. Gewoon natuurlijk bevallen..... En voor de mensheid een verbod op medische behandeling voor het krijgen/nemen van kinderen. is ook niet natuurlijk, duurzaam en ethisch......

 • Wim Toornstra

  We controleren certificeren wat af met zijn allen. Wat is er tet nu bereikt met al deze schijnveiligheid?? Helemaal niets alleen een mega baantjes carrousel waar de boer voor de kosten opdraait.

 • simpel boerke

  Er is ook een motie aangenomen voor het versneld stoppen van verouderde bedrijven, lees de volledige landbouw over 10jaar. Welke ontwikkelingsmogelijkheden zijn er onderhand nog met de al maar stroperigere regeldruk in Nederland. Stilstand is onderhand nog de enige optie. Wil je wat, loop je tegen tig regels aan dat de moed je bij voorbaat al in de schoenen zakt. Ik zou zeggen tegen de kamerleden, ga zo door, over 10 jaar kun je alle regels afschaffen als de laatste boer het licht uitgedaan heeft.

 • vandenbrandcv1

  #37waarom niet bij iedere burger een verplichte helm met webcam op ?, kunnen we alles beter volgen. ( hoera wat leven we toch in een vrij land.) ZOALS DE WAARD(overheid) IS VERTROUWD HIJ ZIJN GASTEN.

 • boerke brabant

  over een paar jaar krijg je subsidie voor het houden van dikbilkoeien omdat ze bijna uitgestorven zijn en ze bij ons cultureel erfgoed horen.
  En dit klinkt gek, maar mijn opa leefde in de tijd dat de bossen werden ontgonnen. Hij waaarschuwde al dat de volgende generatie weer bossen op landbouwgrond zouden gaan aanplanten....

 • info460

  Sharon Dijksma is een zeer verstandig mens. Daarom zal ze dit voorstel niet overnemen, ze is immers niet voor niets de staatssecretaris met LANDBOUW in haar pakket. De 2e kamer kan dat wel willen en met meerderheid beslissen, maar het kabinet kan dit besluit met argumenten onderbouwd ter zijde leggen, en NIET UITVOEREN. Wat ze natuurlijk gaat doen, is de sector te vragen om mee te denken met deze maatregelen, en dat de sector zelf laten uitvoeren. Dan staat de boer (sector) zelf aan het roer. We willen allemaal verbetering, maar dan wel zodat we daar zelf over kunnen beslissen, niet de overheid.
  In het andere geval, gaat het toch niet werken, dat weet een kind van 4. Daarom, Sharon, zet hem op!!
  Wij kunnen op Sharon vertrouwen en bouwen, en hoeven geen Boerenpartij op te richten.
  Niet ieder weldenkend mens zal Nederland toch verder kapot maken?

 • schoenmakers1

  droom verder info460, ze zijn in den haag al jaren bezig om alles kapot te maken, dat zal nu niet ineens ophouden

 • veldzicht

  Deze onzin krijg je in een land dat niets meer met landbouw heeft,
  een 2e kamer die bestaat uit in hun jeugd te veel verwende pony knuffelaars die niet gehinderd door enige vorm van kennis
  het voor het zeggen krijgen.

 • appie19979

  Vee & Logistiek bedankt.
  Dit is precies wat Bleeker wil, alleen hun leden niet!!

 • hm

  den haag plat gooien ik doe mee.

 • Elevage

  jongens we moeten dit Europees zien.
  Nederland wil geen boeren, Nederland is over 10 jaar een vakantiepark met omheining voor herten, zwijnen, wolven en ander moois. De 'werkenden' zitten uitsluitend thuis achter de laptop want Nederland is een kennisland. Met de handjes werken wordt niet meer geleerd en ook niet meer gewaardeerd. De echte boer vertrekt naar een ander deel van Europa zoals Polen om daar voedsel te produceren voor heel Europa.

 • a.t.herwijnen

  Erg onduidelijk dit bericht. Wat bedoelen ze met elk veetransport? Zijn dit alleen de vrachtauto's of ook de aanhangers die men achter de auto heeft. Boerderij voor je zo'n bericht publiceert graag wat met meer inhoud? Dan kan er ook goed gereageerd worden. Je merkt nu dat veel mensen vanuit de onderbuik reageren.

 • Jan.braakman1

  @a.t.herwijnen De Tweede Kamer vraagt in de motie letterlijk om: 'binnen drie jaar een wettelijke verplichting voor gps-apparatuur in veetransportwagens en een centrale database voor verzameling en analyse van gps-gegevens ter verbetering van de handhaving te realiseren.'

 • henk11

  Hoe kan het toch dat er nu zo totaal anders gedacnt wordt over de boeren/agrarische sector dan in de jaren tussen 1940-1950
  Ik bedoel daarmee de jaren van de voedselschaarste


 • polsbroek

  Je ze het niet kwalijk nemen Van koeien houden hebben ze geen verstand Het ergste is dat ze denken van wel.

 • trijnie

  Mozes# 38, is goed. Het ging me even te ver, omdat dit hierboven niet is te vergelijken met wat het joodse volk indertijd heeft geleden.

  Wat die veetranspprten betrefd, snap ik niet dat jullie je daar zo druk overmaken. Het is tegenwoordig meer regel dan uitzonderijng dat alles gevolgd wordt. Vraag maar eens aan de pakketbezorger.

 • a.t.herwijnen

  Jan.braakman1. Wat willen ze dan handhaven????

 • koestal

  weer werk voor zo,n 1000 ambtenaren

 • koestal

  Het kabinet is tegenstrijdig bezig ,ze beloven minder regels ,maar er komen er steeds meer,ook een prijs voor het grootste liegebeest kunnen ze krijgen

 • Jan.braakman1

  @ a.t.herwijnen handhaving is gericht op naleving van de regels bij transport van dieren. De gedachte is dat aan de hand van de gps-gegevens meer inzicht kan worden verkregen in die transporten. Overigens: Vee en Logistiek Nederland werkt al aan een plan met gps-registratie (voor lange transporten en transporten vanaf markten en verzamelplaatsen).

 • LUCTOR

  @trijnie Het joodse volk werd het ambachtswerk ook onmogelijk gemaakt,dit gebeurd nu zij het in mildere vorm ook met de boeren.
  Ik refereer hier mee aan de periode van voor de W.O.2

 • schoenmakers1

  de doodstraf is dan wel afgeschaft maar je wordt geestelijk gewoon doodgemarteld, en dit in nederland waar ze de mond zo vol hebben over rechten van de mens

 • trijnie

  Schoenmaker 1,je moet wel een moeilijk leven hebben.
  Ik heb, gelukkig, nog nooit één van mijn naaste buurboeren zo horen klagen.
  Wel ééntje verderop, die staat altijd te schelden.
  En juist dat is een grote boer.
  Probeer het toch eens van de zonnige kant te bekijken, het leven is maar even en als je altijd zo somber bent, waar heb je dan voor geleefd?

 • pieter p

  Heb zelf een tijdje in het varkenstransport gezeten, ik snap niet waar ze zich druk over maken. Als een transporteur er een zooitje van maakt, dan verdwijnt hij/zij vanzelf uit de markt.
  Zelfs vele keren meegemaakt met een oplegger vol biggen naar Spanje en alles liep er weer gezond en levend af. En het zelfde met aantallen, een half gevulde oplegger is vragen om problemen.
  Tegenwoordig opleggers die kunnen koelen of verwarmen, de biggen hebben meer luxe dan de gem. stadsbus.
  Alle regeltjes zijn er puur voor alleen maar amtenaren baantjes te scheppen, en de politiek kan zich weer op de borst kloppen.

 • oeleboele

  Ishtar jij snapt er niks van net als in Den Haag.
  Altijd oordelen over iets waar je zelf waarschijnlijk niet mee werkt.
  Dat moet es ophouden.
  Ik bepaal ook niet hoe een ander zijn of haar werk moet doen? Gewoon omdat ik vind dat elke sector dat zelf het beste weet. Iemand die 'ermee' werkt weet veel beter hoe en wat alles gaat.
  Wel vind ik dat er mensen moeten zijn die met andere ogen kijken en zo vragen kunnen stellen van waarom doe je dit zo of dat zo? Zodat er weer even nagedacht wordt , en misschien aangepast. Maar pas op, want de werkelijkheid is zo verdraaid! En daarom voel ik mij als boer vaak behandeld als crimineel, terwijl ik ontzettend mijn best doe, net als vele anderen, om het goede te doen.

 • aejp.poels

  zet die GPS maar op een TBSer met verlof

 • schoenmakers1

  waarom toch, een Tbs'er is toch lang niet zo gevaarlijk als een agrariër

 • koestal

  gewoon al die koeien en varkens een enkelbandje om doen

 • schoenmakers1

  trouwens al ooit gehoord dat radioactief afval met gps gevolgd moet worden, ik niet, maar ja dat is ook niet zo gevaarlijk als mest en dieren

 • Case1056

  Hoelang duurt het nog voordat alle boeren van de linkse partijen een GEVAREN DRIEHOEK op hun overall moeten dragen met het woord 'boer' erop?
  Economische boeren word helaas uitgelegd als een bedreiging voor de natuur. Voor velen is het een woordgevoel van bevrediging van vijandige gevoelens.
  Het woord Boer is voor de stedeling een omschrijving voor een stadse hufter, terwijl het eigenlijk een hardwerkende ondernemer is, die intussen gek word van alle GPS (traceerbaarheid van diverse producten) regels.
  Terwijl intussen om economische reden ook andere producten (niet traceerbaar) uit de derde wereld komen. Waar zijn de grenzen?

 • koestal

  ze zoeken weer werk voor overtollig ambtenaren ! elke veeauto een ambtenaar bijladen laadruimte

 • daantje

  hoeveel slachthuizen zijn er nog
  en de weg er naar toe is toch ook bekend
  hoeveel veehouders zijn er nog
  hoeveel controleurs zijn er
  het is van de zotte

Laad alle reacties (67)

Of registreer je om te kunnen reageren.