Home

Nieuws laatste update:8 sep 2014

Juncker maakt kandidaten voor Europese Commissie bekend

Brussel – Eurocommissaris Jean-Paul Juncker heeft zijn lijst met kandidaten voor de Europese Commissie officieel bekendgemaakt.

Hoewel er nog geen posten bij de kandidaten worden genoemd, lijkt de Ier Phil Hogan de opvolger van Dacian Ciolos te worden als landbouwcommissaris. Hogan (54) is een Ierse politicus. Hij was sinds maart 2011 minister van milieu en samenleving.

Hogan is geboren in Kilkenny, in het zuidwesten van Ierland. Hij studeerde aan de Universiteit van Cork en werd in 1982 op lokaal niveau politiek actief. In 1987 kreeg Hogan namens Fine Gael, de grootste politieke partij van Ierland zitting in het hogerhuis (senaat) van Ierland. Sinds 1989 heeft hij zitting gehad in het lagerhuis van Ierland. Hij was onder andere woordvoerder voedsel, consumentenbelangen, regionale belangen en Europese ontwikkeling.

In 2011 werd Hogan minister van milieu. Hij voerde in 2011 onder andere een heffing van €100 in voor huishoudens voor water en omgeving, in de aanloop naar een echt waterbelastingsysteem. Ook wil hij dat er meer toezicht komt op lokaal geslagen waterbronnen. Een nationaal waterbedrijf moet hier meer controle op gaan houden.

De politieke partij van Hogan, Fine Gael, heeft een midden-rechts beleid en heeft zich in het Europees Parlement aangesloten bij de christendemocraten. Hogan wordt gesteund door Europarlementariër Mairead McGuinness, die eerder dit jaar gekozen is tot vice-voorzitter van het Europees Parlement. McGuinness is ook een actief lid van de landbouwcommissie van het Europees Parlement.

Bij de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca staat Hogan goed aangeschreven. Hij geldt als de meest gewenste kandidaat van de potentiële opvolgers voor Ciolos. Een directe link met landbouw heeft hij niet.

Ierland speelde als voorzitter van de EU een belangrijke rol bij de afronding van het nieuwe Europees landbouwbeleid. De Ierse landbouwminister Simon Coveney wordt geprezen voor zijn rol hierbij. In Ierland geldt voor de landbouw nog een vrij sterkte staatsinterventie. Het belang dat de overheid hecht aan landbouw in Ierland is te vergelijken met de situatie in Frankrijk.

Het ziet er naar uit dat de Spaanse landbouwminister Miguel Arias Cañete commissaris voor onderzoek en innovatie wordt. De Duitse Günther Oettinger, die nu commissaris voor energie is, lijkt de commissaris voor handel te worden. De commissarispost voor volksgezondheid, milieu en consumentenbelangen gaat waarschijnlijk naar de Litouwse Vytenis Andruikaitis.

Of registreer je om te kunnen reageren.