Home

Nieuws 514 x bekeken

Joint-venture Cofco en Noble

Hongkong – Noble Group en Cofco vormen samen een joint-venture voor de handel in landbouwproducten. Daarmee wordt Cofco in de grondstoffenhandel een geduchte concurrent van de Amerikaanse bedrijven die deze markt momenteel domineren. Noble is gevestigd in Hongkong en is onder meer sterk in de handel in suiker en palmolie.

Cofco is een Chinees staatsbedrijf en in China de grootste graanhandelaar en verwerker van landbouwproducten. Cofco krijgt een aandeel van 51 procent  in Noble Agri, de landbouwdivisie van Noble. Cofco betaalt $1,5 miljard (€1,2 miljard) voor het belang, wat neerkomt op 1,15 keer de boekwaarde. De deal waardeert Noble Agri op ruwweg $3 miljard.
Cofco investeert middels een investeringsvehikel waarin het een meerderheidsbelang heeft. In het investeringsvehikels zitten verder het Singaporese staatsfonds Temasek, International Finance Corporation, de bank Standard Chartered and Hopu, een durfinvesteerder dat eerder opgericht is door de bekende Chinese zakenman Fang Fenglei.
De deal wordt deels overschaduwd door de verkoop van aandelen Noble door een ander Chinees staatsbedrijf, China Investment Corporation (CIC), dat is opgericht om de grote reserves buitenlandse valuta's beter te laten renderen. CIC verkoopt voor $300 miljoen een derde van haar aandelen in Noble Group. Het bedrijf houdt een aandeel van 10 procent in Noble.
Noble en Cofco zijn de laatste jaren sterk gegroeid. Cofco was lang alleen een importbedrijf voor granen. De vraag naar voedsel in Azië groeit en het management van Cofco en CIC hebben opdracht gekregen van de overheid om leveringszekerheid van voedsel veilig te stellen. De verkoop van aandelen door CIC is daarom opmerkelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.