Home

Nieuws

Japan en VS in de clinch over landbouwhandel

Washington – De Verenigde Staten en Japan zijn het nog altijd oneens over de voorwaarden voor een handelsverdrag.

Volgens Japanse media 'gijzelden' Amerikaanse onderhandelaars de gesprekken door plotseling te dreigen dat als de Japanse landbouwmarkt gesloten blijft, eerder afgesproken verlagingen van importtarieven voor auto-onderdelen van de baan zijn. De onderhandelingen moeten opmaat zijn naar een groter handelsverdrag voor landen rond de Stille Oceaan.
Volgens de VS is inderdaad gedreigd, maar pas nadat Japan een zwak bod voor opening van haar landbouwmarkt op tafel zou hebben gelegd. De Japanse delegatie is volgens een bron van persbureau Reuters 'weggelopen' bij de onderhandelingen uit onvrede over de harde Amerikaanse opstelling. Eerder weigerde Japan nog te spreken met de Amerikaanse toponderhandelaar Michael Froman.
Japan wil bepaalde 'gevoelige' producten blijven beschermen voor buitenlandse concurrentie. Het betreft met name rijst en zuivel, maar ook in mindere mate varkensvlees en rundvlees. De Japanse landbouw is op veel vlakken niet concurrerend en Japan behoort met Noorwegen, Zwitserland en Zuid-Korea tot de landen waar relatief de meeste steun aan boeren wordt verstrekt. Japan wijst er zelf op dat het desalniettemin de grootste voedselimporteur ter wereld is.
Het onderhandelingsteam van de VS blijft ondertussen onder zware druk staan van zowel de verschillende lobbygroepen van de agrarische sector als Congresleden. Op 4 november vinden verkiezingen plaats voor 33 van de 100 senaatszetels en alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden. Een groot deel van de zetels bevindt zich in overwegend agrarische staten.
Eerder zei de Amerikaanse president Barack Obama te hopen dat een groot verdrag voor landen rond de Stille Oceaan, TPP genoemd, nog voor het einde van het jaar kan plaatsvinden. De VS heeft eerder geopperd dat Japan buiten een TPP-verdrag kan blijven, maar Japan is de derde economie ter wereld en zonder Japan zou een verdrag daarom fors aan kracht verliezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.