Home

Nieuws 1 reactie

Interventiebedrag per hectare peen €5.600

Den Haag – Het hectarebedrag voor het niet oogsten van peen in het kader van interventie is vastgesteld op €5.600. Dit maakte staatssecretaris Dijksma vrijdag bekend via de Staatscourant.

Leden van telersorganisaties kunnen aanspraak maken op 75 procent van dit bedrag wanneer zij hun product niet oogsten, voor niet-leden gaat hem om 50 procent van het hectarebedrag. Op dit moment is het een beetje mosterd na de maaltijd. Het beschikbaar gestelde bedrag door de Europese Unie van €125 miljoen is al uitgedeeld, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). Hier moet nog wel onderzoek naar gedaan worden, omdat er sprake van zou zijn dat sommige landen bedragen claimen waarvoor zij normaal geen product naar Rusland exporteren. Op de website van de RVO.nl kunnen ondernemers nog wel melding doen van partijen die zij uit de markt willen nemen, maar die worden momenteel niet langer doorgestuurd naar Brussel.

Mocht de regeling opnieuw opengesteld worden dan zou dit met de huidige peenprijzen nog interessant kunnen zijn. Op dit moment wordt 3 á 4 eurocent per kilo peen af land betaald, en 8 á 9 cent voor bewaarpeen. Peenteler en –handelaar Jos de Boer vindt interventie bepaald niet wenselijk, maar geeft wel aan dat hij 'voor dat hectarebedrag ieder jaar wel peen wil telen'.

Naast het hectarebedrag van peen werden ook die van bloemkool (€1.747), broccoli (€873) en kolen (€2.365) bekendgemaakt. Voor paprika's, tomaten en komkommers zijn per week steunbedragen per hectare vastgesteld.

Eén reactie

  • huisverkoop

    Kunnen ze voor consumptie aardappelen ook geen steunbedrag per ha
    vaststellen?

Of registreer je om te kunnen reageren.