Home

Nieuws

India houdt vast aan snelle deal voorraden

Genève – India heeft bij overleg binnen de WTO gezegd dat het mogelijk is binnen enkele weken een permanent akkoord te sluiten over het recht voedselvoorraden aan te leggen. Andere lidstaten van de WTO, waaronder de VS en Europese landen, achten dit echter onmogelijk en houden vast aan de in december 2013 afgesproken deadline van 2017.

Lidstaten spraken vorig jaar af bij de WTO geen dispuutzaken te beginnen over het aanhouden of opbouwen van voedselvoorraden. Verschillende landen zeiden daarom tijdens bijeenkomsten bij de WTO deze week niet te begrijpen waarom India eist dat al op korte termijn een permanente oplossing volgt.
India weigert andere afspraken die vorig jaar zijn gemaakt over het vereenvoudigen van douaneprocedures te ratificeren, totdat een permanente deal over voedselvoorraden is gesloten. India zegt dat bestaande afspraken over voorraden gebaseerd zijn op achterhaalde, lagere prijsniveaus van voedsel.
India zegt dat een snelle deal hierover binnen enkele weken mogelijk is omdat afspraken over douaneprocedures in korte tijd tot stand kwamen. Australië viel India tijdens de gesprekken aan vanwege een voorstel dat de G-33 in juli nog deed aangaande voorraadbeheer. Hierin wordt een deadline van 2017 genoemd.
Australië vroeg India, dat deel uitmaakt van de G-33, waarom het dit voorstel steunde.

Of registreer je om te kunnen reageren.