AlgemeenNieuws

Goede kwaliteit Nederlandse wijndruiven

Erichem – De kwaliteit van de druiven die deze maand worden geoogst om Nederlandse wijn van te maken, is dit jaar heel goed.

De opbrengst van de wijngaarden is wel minder als gevolg van nachtvorst in het voorjaar.

Dat verwacht woordvoerder Dik Beker van het Wijngaardeniersgilde. Gemiddeld is de opbrengst 30 procent lager, zei hij maandag. Vooral de wijngaarden in het midden en oosten van het land hebben te lijden gehad onder de nachtvorst.

Dit jaar telde volgens Beker extreem veel zonuren. Al vanaf januari zit het aantal zonuren vrijwel elke maand ruim boven het langjarig gemiddelde. Als het weer ook de komende weken goed blijft, kunnen de druiven langer blijven hangen, wat voor nog meer smaak zorgt.

De oogst begint over één tot twee weken met de vroege druivensoort solaris. De laatste soorten worden naar verwachting eind oktober van de wijnstokken gehaald.

Het merendeel van de 170 commerciële wijngaarden in Nederland is bij het Wijngaardeniersgilde aangesloten. In totaal worden in Nederland nu op circa 300 hectare wijndruiven verbouwd. Wijngaarden zijn vooral te vinden in Limburg en Gelderland.

Beheer
WP Admin