Home

Nieuws 1018 x bekeken

Glastuinbouw wordt ontzien bij verhoging energiebelasting

Den Haag – De glastuinbouw wordt ontzien bij de verhoging van de energiebelasting.

Dat blijkt uit de begroting die het kabinet op Prinsjesdag heeft gepresenteerd. In de begroting staat dat de energiebelasting voor elektriciteit en gas omhoog gaat. De vorig jaar aangekondigde verhoging van de leidingwaterbelasting is hiermee definitief van de baan. Onder aan de streep lijkt dit voor de agrarische sector positief uit te pakken.

Tijdens de begrotingsonderhandelingen tussen het kabinet en de coalitiegenoten SGP, CDA en D66 over de begroting met het kabinet heeft de SGP-fractie gepleit voor een uitzonderingspositie voor de glastuinbouw. "Deze sector krijgt klap op klap te verwerken. Naast de Russische boycot zou de sector een verhoging van de belasting op gas niet kunnen dragen. Omdat de glastuinbouw toch heel belangrijk is voor de economie, hebben we deze vrijstelling kunnen uitonderhandelen", zegt Kamerlid Elbert Dijkgraaf.

De belasting voor gas gaat voor gebruikers tussen de 170.000 en 1 miljoen kuub (tweede schijf) met 1,51 cent omhoog naar 6,01 eurocent per kuub. Voor gebruikers die meer dan 1 miljoen kuub gebruiken stijgt het belastingtarief  met 0,55 eurocent naar 2,19 eurocent per kuub.

Voor glastuinders met gebruik tot 1 miljoen kuub blijft het belastingtarief 2,258 eurocent per kuub. Voor tuinders die meer dan 1 miljoen kuub gas per jaar gebruiken geldt wel een stijging van de belasting met 0,55 cent naar 2,19 cent per kuub. "In de praktijk hebben bedrijven met een dergelijk groot verbruik een WKK, waardoor ze al vrijgesteld zijn van belasting", aldus de SGP.

De totale verhoging van de energiebelasting moet €80 miljoen opleveren voor de schatkist. Het ontzien van de glastuinbouw kost €2 miljoen, maar dit kan gedekt worden door een lichte verhoging van de tarieven voor de andere categorieën.

De energiebelasting voor elektriciteit gaat omhoog met 0,23 eurocent per kWh. De eerste 10.000 kWh zijn vrijgesteld van verhoging. Dit bekent voor een gemiddeld melkveebedrijf met een gebruik van 39.800 kWh per jaar een belastingverhoging van €69 krijgt. Het eerdere leidingwatervoorstel zou een melkveebedrijf gemiddeld  €380  hebben gekost.

Voor een vleeskuikenbedrijf betekent het gemiddeld een stijging van €258 van de energiebelasting, voor varkenshouders  €193 en voor akkerbouwers € 45. Voor de varkens- en pluimveesector is de verhoging van de energiebelasting aanzienlijk lager dan de eerder geplande verhoging van de leidingwaterbelasting. Dat zou de bedrijven gemiddeld ongeveer €520 hebben gekost.

Of registreer je om te kunnen reageren.