Home

Nieuws 1070 x bekeken 2 reacties

Geen urgentiegebieden in Someren

Someren – De gemeenteraad van Someren heeft donderdagavond besloten geen urgentiegebieden aan te wijzen. Someren stond op de lijst van 20 gemeentes waar de meeste overlast van de veehouderij zou zijn, zoals opgesteld door de provincie Brabant.

Aan alle gemeentes op deze lijst was gevraagd aan te wijzen in welk deel van de gemeente de problemen met de intensieve veehouderij het meest urgent zijn, op het gebied van geuroverlast, fijnstofconcentratie en beleving van omwonenden. Tijdens de raadsvergadering stemden echter vijftien van de zeventien raadsleden voor het besluit om in Someren geen urgentiegebieden aan te wijzen. Als reden wordt genoemd dat er op dit moment geen normen worden overschreden. Wel houdt het besluit de mogelijkheid open om in de toekomst alsnog urgentiegebieden aan te wijzen.

Daarnaast was er kritiek op de provincie, die geen duidelijke criteria zou hebben gegeven waarop de gebieden benoemd moeten worden. "De provincie heeft onduidelijkheid geschapen door geen maatstaf vast te stellen", zo stelt Jules Klessens van de VVD. "Er is nog geen duidelijkheid over één van de drie parameters die moeten worden gemeten, beleving van de burger blijft een ruim en onduidelijk begrip. Bovendien hebben we geen budget om maatregelen te betalen als er gebieden worden aangewezen."

Ook het CDA sloot zich hierbij aan en voegde eraan toe dat het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu moet worden afgewacht. Deze onderzoekt de invloed van de nabijheid van veehouderijen op de menselijke gezondheid in de provincies Brabant en Limburg. Alleen de PvdA stemde tegen het besluit, zij vonden dat de dialoog moest worden aangegaan in gebieden in de gemeente waar wel overlast zou zijn.

Someren is de eerste gemeente die een besluit heeft genomen omtrent het aanwijzen van urgentiegebieden, ondanks het feit dat Provinciale Staten alle twintig gemeenten had gevraagd deze half september aan te wijzen. Gemeente Reusel-De Mierden leek de eerste te gaan worden die wel urgentiegebieden zou aanwijzen, het besluit lag al klaar, maar hier besloot de gemeenteraad dinsdagavond na veel kritiek vanuit de agrarische sector alsnog eerst een plan van aanpak op te gaan stellen. Wel bleef hier het besluit overeind waardoor de veehouderij in de gemeente op slot staat tot de urgentiegebieden zijn aangewezen.

Laatste reacties

  • van someren

    gelukkig nemen ze in someren besluiten met het hoofd en niet vanuit de emotie

  • anton1937

    Ook in Heeze-Leende heeft de gemeenteraad op voorstel van Wilma van de Rijt (CDA) geen urgentiegebieden aangewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.