Home

Nieuws

Franse coops nemen sterke positie in

PARIJS – De grote Franse agrarische coöperaties hebben hun omzet de afgelopen vijf jaar gemiddeld met 7,4 procent zien groeien. Daarmee doen ze het beter dan de andere coöperaties in de wereld waar de toename op zeven procent rond uitkomt. Inmiddels zijn nog eens drie van die coöperaties uit Frankrijk in de Europese Top 20 doorgedrongen waarmee het land met in totaal zeven bedrijven het sterkst vertegenwoordigd is.

Dat blijkt uit een overzicht van de Franse tak van accountantsbureau PriceWaterhouseCoopers. De ranglijst van agrarische coöperaties in Europa wordt nog steeds aangevoerd door FrieslandCampina met vorig jaar een omzet 11,42 miljard euro. Dat Nederlandse bedrijf wordt gevolgd door de Denen Arla Foods en DLG, het Duitse Sudzucker, het opnieuw Deense Danish Crown en Agravis uit Duitsland. Op de zesde plaats komt dan de grootste Franse coöperatie InVivo met een omzet van 5,4 miljard, dus nog niet de helft van die van FrieslandCampina, op de voet gevolgd door het zuivelbedrijf Sodiaal dat vorig jaar 5,3 miljard aan omzet haalde. Wat Frankrijk zelf betreft staan verder Terrena, Tereos, Viviesca, Agrial en Axéréal in de Top 20 van Europese landbouwcooperaties. Een aantal van die bedrijven is min of meer gespecialiseerd, zoals Tereos in suiker en ethanol, maar andere zoals InVivo en Terrena houden zich met een veelheid aan activiteiten bezig.

De omzetgroei is bij de Fransen voor een flink deel te danken aan de aanhoudende golf fusies en overnames in de agrarische coöperatieve wereld, benadrukt PwC. Dit jaar zijn er al weer zo'n veertig van dat soort transacties geweest, meldt de koepel Coop de France. Zo kondigde suikergigant Tereos drie weken geleden aan dat het de coöperatie van telers van zetmeelaardappelen Féculerie Coopérative Agricole de Vic sur Aisne (FCAVA) in gaat lijven, gaat zuivelbedrijf Sodiaal de kleinere branchegenoot 3A opslokken, hebben eveneens in de zuivel Agrial en Eurial een samenvoeging aangekondigd en gaan Terrena en Coopérative des Agriculteurs de la Mayenne (CAM) in eerste instantie hun rundvee activiteiten samenvoegen met het oog op een verdere fusie. Daarnaast groeien de Franse en Europese coops echter ook door de verdere internationalisatie, waarbij het eveneens soms om overnames gaat. InVivo kocht bijvoorbeeld recent de Zwitserse fabrikant van ingrediënten Pancosma terwijl Florette, een dochter van Agrial, de Franse en Spaanse activiteiten van de noodlijdende maaltijdenfabrikant Bakkavör overnam.

Met dat al blijven de Franse coöperaties ook in eigen land een grote rol spelen in de agrarische wereld. Uit een recent overzicht van Coop de France blijkt dat de ruim 2.400 coöperatieve ondernemingen vorig jaar gezamenlijk een omzet draaiden van 84,5 miljard euro en daarmee 40 procent van de agrarische sector voor hun rekening nemen. Gezamenlijk bieden de coops werk aan meer dan 160.000 mensen. Daarbij tekent Coop de France ook aan dat drie op de vier boeren minstens bij één coöperatie zijn aangesloten.

Ruud Peys

Of registreer je om te kunnen reageren.