Home

Nieuws 513 x bekeken

FAO Voedselprijs index laagste in vier jaar

Rome – De voedselprijs index van Wereldvoedselorganisatie FAO is in augustus voor de vijfde maand op rij gedaald en staat nu op het laagste niveau sinds september 2010. Dat meldde de FAO donderdag in Rome.

De index daalde in augustus ten opzichte van juli met 3,6 procent naar een stand van 196,6 punten. Met uitzondering van de vleesprijzen zijn de prijzen van alle grondstoffen in de index sterk gedaald, volgens de FAO.
Zuivel daalde het hardst met 11 procent ten opzichte van juli dit jaar en bijna 19 procent ten opzichte van augustus 2013 en komt in augustus uit op een stand van 200,8 punten. De FAO noemt als oorzaak de flinke voorraden voor export en dalende import. Dat is versterkt door de Russische importboycot van agrarische producten uit onder meer de VS, de EU en Australië.
Voor granen daalde de prijsindex naar 182,55 punten, een daling van 1,5 procent maand op maand en 11,7 procent ten opzichte van een jaar eerder. 2014 wordt een recordjaar voor de tarweproductie. De prijzen voor zowel tarwe als mais liggen door goede oogstvooruitzichten en voorraden op een dieptepunt van de afgelopen vier jaar.
Ook de indexen voor plantaardige oliën en suiker daalden verder. De sub-index voor oliën daalde met 8 procent en ligt daarmee op het laagste niveau sinds november 2009. De suiker-index daalde met 5,7 procent ten opzichte van juli, maar ligt met 244,3 altijd nog 1 procent hoger dan een jaar geleden.
De index voor vlees ligt op gemiddeld 207,3 punten in augustus, dat is 1,2 procent hoger dan in juli en 14 procent hoger dan in augustus 2013.

Of registreer je om te kunnen reageren.