Home

Nieuws 2858 x bekeken 7 reacties

Extra kosten door ammoniakbeleid

Den Haag - De veehouderijsectoren zullen tot 2030 jaarlijks €1 tot €3 miljoen aan extra kosten hebben om aan het aangescherpte ammoniakbeleid te kunnen voldoen.

Daar komt bij de pluimveesectoren nog een bedrag van gemiddeld bijna 6 ton bij voor de maatregelen om de uitstoot van fijnstof tegen te gaan. Vooral bedrijven met verouderde huisvestingssystemen komen voor extra kosten te staan.

Dat blijkt uit een berekening bij het concept-Besluit emissiearme Huisvesting Landbouwhuisdieren, dat staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) heeft gepubliceerd. Het besluit is voorgelegd aan zowel de Eerste als de Tweede Kamer. Het parlement kan de voorstellen aanpassen. In het besluit stelt de staatssecretaris normen vast voor de emissie van ammoniak en fijnstof. De normen kunnen, afhankelijk van de ontwikkelingen tussentijds worden aangescherpt. De eerste mogelijkheid daarvoor is in 2018.

Het besluit is een van de maatregelen die worden genomen in het kader van de programmatisch aanpak stikstof (PAS). De Eerste Kamer neemt dinsdag een eerste besluit over de wetswijziging, die de PAS mogelijk maakt.

Het Besluit emissiearme Huisvesting stelt normen voor de uitstoot van ammoniak en fijnstof uit veestallen. Doel van de maatregelen is de bescherming van de natuur en van de volksgezondheid. De fijnstof-maatregelen gelden vooralsnog voor alle pluimveebedrijven, ook die liggen in gebieden met een lage veedichtheid.

De verwachte reductie van fijnstof zal uitkomen op ongeveer 55 ton per jaar. De emissiereductie van ammoniak komt uit op ongeveer 600.000 kilo per jaar vanaf 2020. Het grootste deel daarvan moet worden gerealiseerd door de melkveehouderij, die ongeveer de helft voor haar rekening neemt.

Laatste reacties

 • .....

  Belachelijk, waar is die VVD in vredesnaam mee bezig?????????????

 • evanderpasch1

  Ik meende pas te lezen dat er onderzoek kwam over de verschillende rapporten over amoniakonzin
  Tijd dat landbouw organisatie,s een rapport laten maken , kunnen ze er ook een over hogere bemestingsnormen laten maken.

 • niek brabant

  typisch regeltjes van een kindje nooit genoeg. ze draven alsmaar door zonder goed onderzoek totdat alles kapot gemaakt is. misschien word het tijd voor harde actie.

 • niek brabant

  leuk he Rutte zegt nog strengere regels helpen niet. wat is dit dan ?

 • juur

  Laat de overheid de bouw van stallen intensive veehouderrij kort bij woningen stilleggen Dit zijn de boosdoeners in dit geheel En een geurnorm vaststellen van 8 ODOUR waar men aan moet voldoen.

 • j.verstraten1

  Juur, laat de overheid eerst eens beginnen het te verbieden dat kort bij bedrijven nog woningen bewoond worden! Wat doet men om illegaal wonen te legaliseren: men creërt de plattelandswoning!

 • juur

  Bij bestaande woningen (die al meer als 50 jaar de dezelfde bewoners zijn) wordt op korte afstand 50- 100meter nog grote stallen gebouwd Dat doen mensen met een bepaalde mentaliteit Ikke de rest kan stikken

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.