Home

Nieuws

Export Schotse whisky zakt fors in

Edinburgh – De export aan Schotse whisky is in de eerste jaarhelft uitgekomen op bijna €2,2 miljard. Dat is 11 procent minder dan een jaar eerder, de eerste daling sinds 2009.

De daling wordt volgens de Scottish Whisky Association veroorzaakt door de hoge koers van het Britse pond maar ook doordat de vraag in groeilanden als China toch wat afzwakt. Dat heeft ook te maken met de maatregelen die Beijing neemt om de verkoop van luxe buitenlandse goederen te temperen. Behalve in China daalde echter ook de whisky-export naar de Verenigde Staten met 16 procent, terwijl ook andere 'nieuwe' markten als Brazilië en Mexico een flinke daling laten zien.

De tegenvallende resultaten komen op een slecht moment. Grote drankenbedrijven als Diageo en Pernod Richard hebben juist miljarden geïnvesteerd in hun whiskyproductie in de verwachting dat de omzet naar landen met 'nieuwe rijken' sterk zou blijven groeien. De whisky-sector is ook de belangrijkste afnemer van gerst en een grote inkoper van andere granen in Schotland. Directeur David Frost: ''We hebben er echter alle vertrouwen in dat de whisky industrie op langere termijn blijft groeien. Groeimarkten zullen stabiliseren maar dan dienen zich weer nieuwe markten aan, zoals in Afrika. We moeten echter erkennen dat we op korte termijn gezien te kampen hebben met tegenwind.'' De SWA waarschuwde eerder voor de mogelijke gevolgen als Schotland uit het Verenigd Koninkrijk zou stappen maar dat gevaar is na het referendum van vorige week verdwenen.

Of registreer je om te kunnen reageren.