Home

Nieuws

Europese Commissie wijst burgerinitiatief TTIP af

Brussel - De Europese Commissie accepteert het Europees burgerinitiatief over het handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en Europa, TTIP, niet. Het burgerinitiatief roept de Europese Raad op om te stoppen met de onderhandelingen over TTIP.

Stop TTIP heeft vooral bezwaar tegen de beperkte democratie en openheid bij de onderhandelingen. De ondertekenaars zijn bezorgd over de gevolgen van een akkoord voor bijvoorbeeld voedselveiligheid. Het initiatief wordt gesteund door 230 organisaties uit 21 EU-lidstaten.

GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout vindt dit besluit om bezorgde burgers buiten te sluiten van het politieke proces onbegrijpelijk. Hij roept de nieuwe Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker op om deze beslissing terug te draaien. "Ik vraag me af waar de nieuwe openheid, waar Juncker het steeds over heeft, nu blijft", reageert Eickhout. Hij wil dat de stem van deze bezorgde burgers en organisaties doordringt tot in de achterkamertjes waar nu de onderhandelingen plaatsvinden. "Terwijl invloedrijke bedrijfslobby's wel nauw betrokken zijn, worden burgers steeds verder op afstand gehouden", vindt Eickhout.

De initiatiefnemers van het burgerinitiatief gaan in beroep tegen de beslissing van de Europese Commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.