AlgemeenNieuws

Elektriciteitsprijs daalt met 11 procent

Arnhem – Elektriciteit is in Nederland fors goedkoper geworden.

In de eerste 6 maanden daalde prijs met 11 procent. De daling is forser dan in de omringende landen. Dit blijkt uit de nieuwste Market Review van hoogspanningsnetbeheerder TenneT. Hierin bekijkt en analyseert TenneT de marktontwikkelingen, waaronder de prijsontwikkelingen op de Europese energiemarkt in eerste 6 maanden van 2014.

Vanaf het najaar van 2013 daalde de elektriciteitsprijs op de Nederlandse markt met circa 30 procent. In Duitsland, België en Frankrijk daalden de elektriciteitsprijzen ook, maar minder snel dan in Nederland. Hierdoor zijn de marktprijzen van de landen meer naar elkaar toegegroeid.

De oorzaken voor de prijsdaling in de eerste helft van dit jaar zijn divers, verklaart TenneT. Zo is de gasprijs gedaald, was er meer zonne- en windstroomproductie in Duitsland en zorgde de zeekabel tussen Nederland naar Noorwegen (NorNed) voor een drukkend effect op de prijzen in Nederland.

De prijzen voor steenkool en CO2 bleven stabiel. De gasprijs daalde in de afgelopen 6 maanden. Omdat het Nederlandse elektriciteitsproductiepark voor een relatief groot deel uit gasgestookte centrales bestaat, heeft dit een groot verlagend effect op de elektriciteitsprijs in Nederland en verklaart het tegelijkertijd de verkleining van het prijsverschil tussen Nederland en Duitsland, aldus TenneT. Duitsland kent veel minder gasgestookte productiecapaciteit dan Nederland. Gas blijft op dit moment nog wel relatief duur voor elektriciteitsproductie. Omdat de belangrijkste reden voor de daling van gasprijs de warme winter was, zou dit effect  dus tijdelijk kunnen zijn.

Beheer
WP Admin