Home

Nieuws 2424 x bekeken 7 reacties

Eerste Kamer buigt zich over PAS

Den Haag - De Eerste Kamer buigt zich morgen over het wetsvoorstel voor de Programmatische Aanpak Stikstof. Na een jarenlange procedure, lijkt het einde van het wettraject in zicht.

De PAS moet het mogelijk maken dat rond de 166 Natura 2000-gebieden weer mogelijkheden komen om bedrijven te ontwikkelen, zonder dat de natuur daar hinder van ondervindt. Bedrijven rond Natura 2000-gebieden zijn verplicht om schade door stikstofneerslag in de gebieden te voorkomen en te verminderen. De huidige regelgeving in de Natuurbeschermingswet blijkt juridisch niet handhaafbaar, waardoor de vergunningverlening in de praktijk stil ligt. De PAS moet dit weer vlot trekken.

De PAS bestaat uit gerichte herstelmaatregelen per Natura 2000-gebied en uit het verlagen van de stikstofuitstoot via nationale maatregelen. Onderdeel hiervan is het verlagen van de ammoniakuitstoot in de landbouw met 10 miljoen kilo (ongeveer 10 procent) , door bijvoorbeeld emissiearm uitrijden van mest en beperken van stalemissies.  De ruimte die hiermee ontstaat, mag voor de helft door de landbouw worden ingevuld. Ook andere economische activiteiten, zoals de industrie en bijvoorbeeld verkeer, hebben te maken met de PAS.

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel op 24 april aangenomen. Wanneer de Eerste Kamer de wet ook aan neemt, zal er nog een uitvoeringsregeling naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Daarnaast is er nog veel onduidelijkheid over de verdeling van de stikstofruimte. In het begin leek met name de agrarische sector interesse te hebben voor de PAS, maar nu de industrie ook fors belemmerd kan worden door de PAS, roert zij zich ook. De haven van Rotterdam en de provincie Zeeland zijn zeer bezorgd over ontwikkelruimte. De verwachting is dat de Eerste Kamer kritisch zal zijn over de PAS, al zullen veel partijen ook inzien dat er beweging in het wetsvoorstel moet blijven. Doelstelling is dat deze per 2015 van kracht wordt.

Laatste reacties

 • Marcel

  Hoop dat men eens goed erover nadenkty of men nog wel met berekende waardes moet werken. Dit wijkt erg vee af van de werkelijkheid en vroeg of laat komt dit naar buiten zie artikelen in bv. V Focus

 • koestal

  De een mag wel uitbreiden de ander niet,ongelijke voorschriften

 • tess

  De een zijn brood is de ander zijn dood. De een krijgt beperkingen opgelegd voor de uitbreiding van de ander. Democratie

 • koestal

  boeren krijgen altijd de schuld van milieuproblemen,ze worden bijna altijd in de grond getrapt als er wat aan de hand is

 • bramegberts1

  Hopen dat ze inzien dat bedrijven dicht op Natura gebieden onevenredig zwaar gepakt worden. Eerst 10 jaar op slot vervolgens laten inleveren van iets wat ze niet gecreëerd hebben en tenslotte de ruimte die hen steeds voorgehouden wordt grotendeels laten opsouperen door algemeen belang ( zoals de Rotterdamse haven) als ook voor de uitbreiders vd laatste jaren die hun zaakjes nog niet op orde hebben.
  De onrechtvaardigheid ten top. Dames en heren senatoren de PAS wordt NIET gebruikt waar ze voor bestemd is. is dat juridisch wel juist??? En houdt dat stand in een procedure bij het Europese hof?

 • buitenok

  Een Europa??????????????????

 • koestal

  ze tornen niet aan het voortbestaan van de haven van Rotterdam en de luchthaven Schiphol,die zijn heilig,maar een boer vinden ze maar lastig

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.