AlgemeenNieuws

Eerste Kamer buigt zich over PAS

Den Haag – De Eerste Kamer buigt zich morgen over het wetsvoorstel voor de Programmatische Aanpak Stikstof. Na een jarenlange procedure, lijkt het einde van het wettraject in zicht.

De PAS moet het mogelijk maken dat rond de 166 Natura 2000-gebieden weer mogelijkheden komen om bedrijven te ontwikkelen, zonder dat de natuur daar hinder van ondervindt. Bedrijven rond Natura 2000-gebieden zijn verplicht om schade door stikstofneerslag in de gebieden te voorkomen en te verminderen. De huidige regelgeving in de Natuurbeschermingswet blijkt juridisch niet handhaafbaar, waardoor de vergunningverlening in de praktijk stil ligt. De PAS moet dit weer vlot trekken.

De PAS bestaat uit gerichte herstelmaatregelen per Natura 2000-gebied en uit het verlagen van de stikstofuitstoot via nationale maatregelen. Onderdeel hiervan is het verlagen van de ammoniakuitstoot in de landbouw met 10 miljoen kilo (ongeveer 10 procent) , door bijvoorbeeld emissiearm uitrijden van mest en beperken van stalemissies.  De ruimte die hiermee ontstaat, mag voor de helft door de landbouw worden ingevuld. Ook andere economische activiteiten, zoals de industrie en bijvoorbeeld verkeer, hebben te maken met de PAS.

De Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel op 24 april aangenomen. Wanneer de Eerste Kamer de wet ook aan neemt, zal er nog een uitvoeringsregeling naar de Tweede Kamer worden gestuurd. Daarnaast is er nog veel onduidelijkheid over de verdeling van de stikstofruimte. In het begin leek met name de agrarische sector interesse te hebben voor de PAS, maar nu de industrie ook fors belemmerd kan worden door de PAS, roert zij zich ook. De haven van Rotterdam en de provincie Zeeland zijn zeer bezorgd over ontwikkelruimte. De verwachting is dat de Eerste Kamer kritisch zal zijn over de PAS, al zullen veel partijen ook inzien dat er beweging in het wetsvoorstel moet blijven. Doelstelling is dat deze per 2015 van kracht wordt.

Lees meer over het stikstofbeleid

Beheer
WP Admin