Home

Nieuws 898 x bekeken

'EU moet GMO-procedures versnellen'

Brussel – EU-procedures voor de toelating van transgene organismen moeten binnen 6 maanden nadat de nieuwe Europese commissie van start gaat onder de loep genomen zijn.

Dat heeft de recent gekozen president van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, volgens Agra Europe bekendgemaakt. De Luxemburger stelt de deadline in een "missie-brief" aan kandidaat-Eurocommissaris voor gezondheid en voedselveiligheid, Vytenis Andriukaitis.

De nieuwe Europese Commissie begint op 1 november. Juncker stelde eerder vast dat landen soms tegen transgene gewassen zijn maar niet altijd een gekwalificeerde meerderheid behalen om toelatingen tegen te houden. Juncker wil dat besluiten over toelatingen ten minste net zoveel waarde toekennen aan de wil van de meerderheid dan aan het wetenschappelijke oordeel van de Europese voedselveiligheidsorganisatie NVWA.
Andriukaitis is een voormalige hartchirurg die voorheen minister van gezondheid was in Litouwen. Van de Balt is bekend dat hij kritisch staat tegenover de huidige toelatingsprocedures. In Litouwen heeft de gemeente Kupiskis zich als transgeenvrije regio aansloten bij een transgeenvrij netwerk van regio's in de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.