Home

Nieuws 1242 x bekeken laatste update:29 sep 2014

EC: geen uitstel vergroeningsmaatregelen GLB

Brussel - Boeren moeten toch gewoon vanaf 2015 voldoen aan de vergroeningseisen als ze in aanmerking willen komen voor de vergroeningspremie. Hoewel veel Europarlementariërs erom vroegen, is uitstel volgens de Europese Commissie niet haalbaar, maar ook niet nodig, omdat de invoering van de vergroening geleidelijk gebeurt.

Het Europees Parlement is kritisch over de invoering van de vergroeningseisen. De christendemocraten (EPP), liberalen (ALDE) en de conservatieven (ECR) hebben in de landbouwcommissie van het Europees Parlement gepleit voor het uitstellen van de verplichte vergroeningsmaatregelen. De fracties ervaren dat de lidstaten nog niet klaar zijn voor de correcte invoering van de nieuwe regels, waardoor het volgens hen onverstandig is om de regels per 1 januari van kracht te laten worden.

Albert Dess (EPP) trok fel van leer tijdens het debat. "De vergroening is een bureaucratisch monster geworden. Wat we nu op tafel hebben is het meest vreselijke beleid dat je je kunt voorstellen. Het is goed dat Eurocommissaris Ciolos niet terugkomt op zijn post. Hij is de slechtste commissaris voor landbouw in tijden geweest", aldus Dess, die zelf rapporteur was bij het nieuwe GLB. Ook in 2013 riep hij al op tot uitstel van de vergroening. Dess zegt dat lidstaten en boeren niet weten wat de bedoeling is van de vergroening en dat het daarom lastig is om de nieuwe regels in te voeren. De Ierse Mairead McGuinness (EPP), partijgenoot van de nieuwe Eurocommissaris Phil Hogan, vreest dat invoering van de vergroening in 2015 zal leiden tot sancties bij boeren waar ze niets tegen kunnen doen omdat ze nog niet weten hoe de regels zijn. Ook Jan Huitema (VVD/ ALDE) vraagt de Commissie of het mogelijk is om de vergroeningsmaatregelen uit te stellen, omdat de regels veel te complex zijn.

Volgens de Europese Commissie is uitstel van de vergroeningsmaatregelen bijna onmogelijk omdat in de lidstaten al volop gewerkt wordt aan de implementatie. Uitstel is bovendien niet nodig vanwege de flexibele invoering van de handhaving van de vergroeningseisen, aldus de Commissie. Dat betekent dat handhaving van de eisen in de eerste jaren minder streng is. "Dit betekent niet dat boeren die niet aan vergroening doen er het eerste jaar mee wegkomen", aldus een woordvoerder van de Commissie. Het gaat dan om bijvoorbeeld ontheffing voor de vergroeningsmaatregelen voor kleinschalige bedrijven. Voor Nederland betekent de flexibele invoering dat er bijvoorbeeld equivalente maatregelen mogelijk zijn via de invoering van bijvoorbeeld het certificaat van veldleeuwerik.

Lidstaten zijn verplicht om via steekproeven 5 tot 10 procent van de bedrijven te controleren op vergroeningsmaatregelen. In 2015 en 2016 worden er nog geen boetes uitgedeeld, wel kunnen bedrijven gekort worden op de 30 procent vergroeningspremie. Vanaf 2017 kunnen boeren die niet aan vergroening doen naast de korting op de vergroeningspremie een boete krijgen die kan oplopen tot 20 procent van de vergroeningspremie. In 2018 wordt dat 25 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.