Home

Nieuws 761 x bekeken

Dupont op het hakblok

Wilmington – DuPont wordt mogelijk gesplitst in een bedrijf dat zaden, gewasbeschermingsmiddelen en voedingsingrediënten maakt en een bedrijf dat zich richt op langzaam groeiende maar stabiele industrieën zoals de speciaalchemie en productie van Kevlar-vesten.

Dat vindt Trian Management, een invloedrijke activistische aandeelhouder.

Trian wordt geleid door Nelson Peltz, die al meerdere grote ondernemingen gesplitst wist te krijgen. Trian heeft het management van DuPont, onder meer eigenaar van veredelaar Pioneer Hi-Bred, meermalen benaderd met splitsingsvoorstellen maar ving steeds bot. Daarom richt de investeringsmaatschappij zich nu direct op andere aandeelhouders van DuPont, waarbij een pensioenfonds voor leraren in Californië zich al achter Trian heeft geschaard.

Zelf bezit Trian een aandeel in DuPont met een waarde van $1,6 miljard. Daarmee behoort het bedrijf tot de grootste aandeelhouders van het bedrijf. Trian kocht in 2013 voor $1 miljard een belang in DuPont. Volgens Peltz is de bedrijfsstructuur van DuPont onnodig complex en is het onmogelijk zeven behoorlijk verschillende divisies tegelijk goed aan te sturen. Splitsing zou al snel $2 tot $4 miljard dollar aan besparingen kunnen opleveren, aldus Trian.

DuPont zelf zegt blij te zijn dat aandeelhouders communiceren en spreekt van een "constructieve dialoog" met Trian. Het bedrijf uit de Amerikaanse staat Delaware richt zich op kostenreducties en verkocht al een onderdeel. DuPont is een iconisch bedrijf voor het hart van de VS. De onderneming werd in 1802 opgericht door E.I. du Pont en maakte aanvankelijk buskruit. Trian stelde eerder met succes splitsing van Kraft Foods voor maar wist vooralsnog geen splitsing van PepsiCo te bewerkstelligen.
DuPont denkt dat de landbouwdivisie van DuPont de komende Jaren veel sneller zal groeien dan de andere industrieën. Dat komt onder meer door de groeiende middenklasse wereldwijd. Jarenlang was de agrarische divisie juist een stabiele inkomstenbron maar qua winstgroei een achterblijver.

Of registreer je om te kunnen reageren.