Home

Nieuws 21 reacties

'Doe geen zaken met Niels Lentjes'

Nijkerk –Ondanks dat het ministerie van Economische Zaken (EZ) twee ondernemingen van mesthandelaar Niels Lentjes heeft geschrapt van de lijst met geregistreerde vervoerders, zou de jonge ondernemer nog actief zijn op de mestmarkt. Cumela adviseert haar leden om geen zaken met hem te gaan doen.

De brancheorganisatie voor loonwerkers en mestdistributeurs zegt in zijn nieuwsbrief dat zij informatie ontvangen waaruit blijkt dat Niels Lentjes onder andere bedrijfsnamen 'weer of nog steeds volop' actief is in de mesthandel. "Het gaat om allerlei signalen. Onder andere dat Lentjes opslagen huurt en deze vol laat rijden", zegt Hans Verkerk, secretaris meststoffendistributie van Cumela Nederland.

EZ heeft begin juli op basis van een Bibob-procedure (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) de bedrijven Niels Lentjes Holding bv en Opslagen Niels Lentjes bv geschrapt van de lijst met geregistreerde vervoerders. Wie niet op deze lijst staat kan niet meer optreden als mestintermediair. Het is voor het eerst dat middels de Bibob een mesttransporteur van deze lijst wordt afgehaald, aldus Cumela.

In het 'Minas-tijdperk' is het een paar keer gebeurd dat een mesttransporteur na grove overtredingen niet meer de weg op mocht. Sinds 2006 werden transporteurs niet meer erkend, maar was een registratie voldoende. Vanaf 1 januari dit jaar is de antifraude-wet Bibob opgenomen in de Meststoffenwet. Hiermee kunnen bestuursorganen frauduleuze ondernemingen aanpakken, nog voordat ze überhaupt voor een rechter zijn geweest.

Volgens Verkerk heeft het ministerie nog meer mestondernemingen in het vizier en betrokken bij Bibop-procedures. Volgens hem is het van belang dat betrokkenen de lijst met geregistreerde vervoerders gaan checken, alvorens ze zaken gaan doen.

Bibob is in 2003 ingesteld. Aanleiding was dat na de Parlementaire enquêtecommissie opsporingsmethoden (commissie Van Traa) bleek dat criminele organisaties soms misbruik maken van vergunningen en subsidies. Tot de invoering van de wet Bibob konden alleen de politie en het Openbaar Ministerie ingrijpen als er sprake was van malafide praktijken. Met de wet Bibob kunnen ook andere bestuursorganen, zoals het Rijk, provincies en gemeenten, criminele activiteiten aanpakken. Bij vermoeden kunnen ze Bureau Bibob inschakelen voor onderzoek.

Twee weken geleden liet Lentjes aan Boerderij weten dat hij 'bij een baas' aan het werk is. Wat voor werk wilde hij niet zeggen. In november vorig jaar verklaarde hij tegenover een rechter dat hij 'een beetje' in mesthandel deed, maar het moeilijk te hebben, vanwege de negatieve publiciteit rondom hem.

Laatste reacties

 • minasblunders1

  En wanneer worden de malafide praktijken van het ministerie van onkunde eens aangepakt? Dat had in 1998 al moeten gebeuren, hadden we helemaal geen Niels Lentjes-en gehad. Als de overheid niet zo malafide was, was Niels Lentjes nu waarschijnlijk nog een eerzaam burger.

 • koestal

  onder welke naam doet hij nu zaken ?

 • koestal

  Ik hoop dat de NVWA nu meer alert is !

 • drikhend

  Eigenlijk is de boerderij maar een duur lulfiep blad . Voor enkele jaren terug grote bladzijden vol geschreven over deze wonderboy die op jonge leeftijd zo een enorme berg mest verhandelde . En nu lees je eigenlijk alleen maar zeer negatieve dingen . Toen had ik al mijn bedenkingen en heb hier toen ook al in een reactie schreven dat we van deze jongen nog wel meer zouden horen en dat ik mijn vraagtekens hierbij had . Ik vindt dat boerderij dit ook beter had moeten natrekken . en er waarschijnlijk ook aan heeft bijgedragen dat deze brave jongen meer klanten kreeg . want dit artikel kan voor velen vertrouwen hebben uitgestraald . Ik lees geen reactie van boerderij waar ik kan opmaken dat zij hier hun eigen op verkeken hebben . En daardoor volgens mij mensen wel eens in de verkeerde richting zijn gestuurd . En daarin schuilt het gevaar van alle bedrijfsreportages indien deze niet zorgvuldig zijn nagetrokken . Boerderij zal meer vakgerichte informatie moeten geven en meer neutraal moeten blijven . Anders heeft het zijn langste tijd van zijn bestaan gehad . Blad wordt dunner en duurder . Minder zal dan meer inhoud moeten hebben voor het alsmaar duurder worden . Want wat heeft de lezer een gezever wat achteraf helemaal anders is . Voor die prijs wil de lezer betrouwbare informatie .

 • marc47

  @drikhend ; volledig mee eens!

 • pinkeltje

  Ik zou de artikelen die Boerderij over Lentjes heeft geschreven er nog maar eens bij pakken en dan nog eens goed lezen wat er staat. Meneer Lentjes was een bijzonder fenomeen waar eigenlijk niemand goed van begreep hoe hij een en ander voor elkaar kreeg. Feitelijk stond er in Boerderij niet meer dan wat hij feitelijk deed en wat hij daar zelf over te vertellen had. Plus dat Boerderij zich ook afvroeg hoe zo'n joch dat allemaal klaar speelde maar vervolgens net als iedereen die er destijds zaken mee deed er ook geen vinger achter kon krijgen of daar mogelijk toch iets niet klopte. De apen kwamen ook pas achteraf uit de mouw. Ik zou de commentaren op deze site wel eens willen lezen wanneer hij door Boerderij zonder concrete bewijzen of sterke aanwijzingen onderuit was gehaald en boeren en loonwerkers had opgeroepen vooral geen zaken met hem te doen. Achteraf praten is niet zo moeilijk, 'met de kennis' van nu zou Balkenende gezegd hebben. Maar feitelijk stond aanvankelijk iedereen er alleen met grote verwondering naar te kijken zonder te kunnen duiden of en wat er niet klopte aan zijn manier van zaken doen.

 • ikkethuis

  Ik ben het met Minasblunders eens. Ik ben benieuwd welke zaken er nu gaan gebeuren om de praktijk met de theorie te laten stroken.
  Hoe je het ook went of keert, het mestbeleid klopt voor geen meter.

 • martijn.ter.horst1

  @drikhend & @marc47
  Ik probeer het nogmaals uit te leggen. De eerste keer dat ik over Lentjes heb geschreven was er niets aan de hand. Een jonge ondernemer die hard werkte in de mestbusiness. Ik heb toen tientallen mensen in zijn directe omgeving gesproken en gevraagd hoe zij tegen Niels aankeken en wat voor jongen hij was. Ik heb ook (grote) mesthandelaren gesproken destijds. Ook zij waren enthousiast over hem. Dat dezelfde grote mesthandelaren jaren later zelf het faillissement aanvragen van één van de ondernemingen van Lentjes, laat ik maar even voor wat het is.
  Pas na de 1e publicatie is het misgegaan met de jonge ondernemer. Dit blijkt uit diverse stukken van de controleorganisaties. In het eerste artikel kon ik dus onmogelijk schrijven over zijn criminele activiteiten. Ik ben het dus wat dat betreft eens met @pinkeltje.
  @drikhend. U schrijft dat Boerderij de lezers beter had moeten informeren over de jonge mesthandelaar die het niet zo nauw nam met de mestregels. Boerderij heeft als enige uitgebreid geschreven over deze jongen. Waar het mis is gegaan, hoe hij te werk ging, etc. Dat nadien nog boeren met hem zaken hebben gedaan is hun eigen beslissing. Boerderij heeft meerdere keren de feiten op een rij gezet. Daar heeft uren/dagen journalistiek werk in gezeten. Abonnees van Boerderij waren dus gewaarschuwd. Het abonneegeld van Boerderij valt in het niets met de tienduizenden euro's boete per boer die wel zaken deden met Lentjes.

 • martijn.ter.horst1

  @drikhend. Ik wil het ook wel mondeling toelichten. Mail uw contactgegevens maar naar Martijn.ter.Horst@reedbusiness.nl. Tips over bovenstaand artikel zijn uiteraard ook welkom.

 • boerke brabant

  als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het ook niet waar...

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Dhr Loonen

  Beste Martijn,
  Het is bij toeval dat ik op deze website terecht kom
  Vroeger las ik Uw blad.
  Laat nu juist het artikel over de jongeheer Leentjes een aantal jaren geleden de reden zijn geweest dat ik per direct U blad heb opgezegd.
  Als je een klein beetje kritisch vermogen hebt vraag je je eigen af hoe iemand die de mestwet niet echt goed kende zoveel mest weg kon zetten voor een dergelijk tarief.
  Alsof de rest van de ondernemers grote sukkels zijn die het niet snappen.
  Ik realiseerde mij toen ook ineens dat U blad fictie en realiteit vakkundig in elkaar over laat lopen.
  Voornemens van wetgeving worden in U blad breed uitgemeten, ( fictie ) hoe de wet er na behandeling in werkelijkheid uitziet wordt summier behandeld als het al behandeld wordt ( realiteit )
  Dat terwijl 98 % van U lezers enkel belang heeft met hoe de wet er uit ziet omdat ze toch geen invloed hebben op het maken van een wet.
  Regelmatig schreef U ( ik weet niet of u dat nog doet ) lovende artikels over bepaalde collega's.
  Wat er van die zogenaamde voorbeeld collega's naar 5 jaar over was daar horen wij u nooit over maar de boeren in de omgeving weten dat wel.
  U denkt toch niet dat de meeste boeren zo naïef zijn dat ze niet snappen dat de kletspraat die U over een collega die ze kennen in U blad zet ook niet van toepassing is op de rest van Uw artikelen.
  Nee het niet lezen van U blad is de beste manier om als boer vakbekwaam bezig te blijven met je beroep.

 • minasblunders1

  Ik ben het volledig met #13 eens. Bij 'Boerderij' is met de regelmaat van de klok aangegeven wat er niet klopt aan de mestwet en waar de enorme mestsaldi vandaan kwamen die Niels Lentjes voor veel geld wegwerkte. Helaas is 'Boerderij' niet meer dan een propagandablaadje voor de (Z)LTO en het ministerie van onkunde. Journalistiek gezien een vod.

 • Mozes

  @minasblunders, je kletst weer uit je nek. Een 'saldo' kon je alleen opbouwen bij de vroegere Minas. Dat was een balans-boekhouding ( aanvoer minus afvoer). De Minas is al 9 jaar geleden geëindigd. Sinds die tijd hebben we een mestwet gebaseerd op aanwendingsnormen waarbij geen saldo bestaat.

  Niels Lentjes is met zijn mesthandel begonnen toen de Minas al zo goed als voorbij was. Welk saldo moest hij dan wegwerken?

 • minasblunders1

  Mozes, dat jij nog steeds niets van de mestwet begrijpt wil niet zeggen dat ik uit m'n nek klets.

 • alco1

  Steeds maar weer de tegenstrijdigheden van de reageerders hierboven.
  Kan het niet met voorbeelden inzichtelijk gemaakt worden?

 • Mozes

  Als jij de mestwet zo goed begrijpt @minasblunders leg mij dan eens uit hoe je een saldo kunt hebben terwijl er geen aanvoer/afvoer balans is?

 • drikhend

  Het schijnt dat Niels Lentjens gewoon oude mestnummers gebruikt heeft van bedrijven die niet meer actief waren in mest aanvoer . Maar deze mestnummer stonden nog als actief te boek . Dus kon men ze nog gebruiken . Hij boekte daar de mest op en was dus op papier afgezet volgens de regels . Maar dumpte de mest elders zwart of reed hem gewoon in opslag . En er zal best nog op plaatsen mest zitten in putten die hij waarschijnlijk zwart gehuurd heeft . En dus nooit meer komt ophalen.En zeker is dat de meeste mest handelaren heer weet van hadden . Maar gewoon hun mest bleven brengen want afzet is afzet zeker buiten de uitrijd periode .Enkele van hen hebben zelfs de afnemers die de mest zwart afnamen . Het dringend advies gegeven te stoppen met afnemen van deze mest . Met de mededeling dat dit fout ging lopen en zij veel geld aan boetes zouden moeten gaan betalen . Want eens lekt uit dat de afnemer waar de mest wit op papier is heen gegaan niet bestaat . Maar via GPS gebruik van enkele chauffeurs komt men zwarte mest afnemer op het spoor

 • drikhend

  Beste Alco1 Het heeft allemaal niets met minas of saldo enz te maken . Maar gewoon mest die volgens de regels afgezet is en niet op de plaats terecht gekomen is waar hij op papier geboekt is maar elders gedumpt is . Zou saldo nog bestaan en boer positief saldo hebben zou deze mest nooit bij Niels terecht zijn gekomen maar goedkoop bij buren zwart afgezet zijn . Je moet ervan uitgaan dat als Niels zo makkelijk aan afzet kon komen dit mesthandelen zelf ook kunnen en dus Niels geen provisie gaan betalen maar deze zelf wel in de zak gestoken hadden . maar Niels was gewoon strooi man . Hij had altijd afzet met mestnummers en wat is er makkelijker je klanten met mest laten zitten als je eigen afnemers hebt voorzien . Of tegen betaling provisie onbeperkt mest af te zetten op papier. De concurrentie is groot en iedereen vecht voor zijn eigen brood .

 • agrarisch doordenker

  Eerlijk duurt het langst

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.