Home

Nieuws 1 reactie

Dijksma wil extra boycotsteun uitsluitend binnen GLB zoeken

Den Haag - De Europese steun voor agrarische sectoren die zijn getroffen door de Russische boycot kan voorlopig worden gefinancierd uit nog niet gebruikte fondsen binnen het Europese landbouwbudget.

Mocht meer steun nodig zijn, dan moet hiervoor ook geld worden gezocht binnen dit budget.

Dit schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer. De Nederlandse regering wil geen extra geld van buiten het GLB-budget gebruiken voor steun aan de getroffen sectoren. Andere lidstaten van de EU willen dat wel.

Dijksma geeft nog geen inschatting van de totale schade van de Russische boycot voor de zuivel- en vleessectoren. Ze signaleert dat de zuivelmarkt iets lijkt te stabiliseren, de prijzen voor pluimvee- en varkensvlees blijven zich echter omlaag bewegen. Nieuwe voorstellen om deze sectoren te helpen, doet ze niet. Wel stelt de staatssecretaris nogmaals voor om de vetcorrectie aan te passen, zodat de melkveehouderij in ieder geval minder superheffing hoeft te betalen - wat indirect mogelijk een verlichting van de boycotschade kan opleveren. Voor dit voorstel bestaat echter nog steeds geen meerderheid binnen de EU.

Eén reactie

  • gjcamps

    Dit heb ik vorige week hier al geschreven, budget neutraal helpen. Dit gaat dus toch weer ten koste van collega agrariërs. Beter was het lage btw tarief 1% verhogen, voedsel prijzen in de EU momenteel toch extreem laag.

Of registreer je om te kunnen reageren.