Home

Nieuws 2117 x bekeken 3 reacties

Dijksma volgt 'ten dele' advies Bodemcommissie

Den Haag – De verlenging van de uitrijperiode voor mest is niet geheel volgens het advies van de Technische Commissie Bodem (TCB). De commissie vond een langere uitrijperiode voor mest niet in het belang van de bodem.

TCB heeft voor de komende weken voor plantenvoeding een voorkeur voor het toedienen van kalium- en stikstofkunstmest, omdat met dierlijke mest ook fosfaat wordt toegediend. Dat blijkt uit de regeling voor het langer uitrijden van dierlijke mest die maandag door staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma in de Staatscourant is gepubliceerd.
Dijksma maakte op 29 augustus, mede namens staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Wilma Mansveld, bekend dat dierlijke mest langer uitgereden mag worden vanwege de natte weersomstandigheden. LTO Nederland, Melkveehoudersvakbond NMV en loonwerkersorganisatie Cumela hebben daarvoor begin vorige week een verzoek ingediend. Dierlijke mest mag dit jaar tot en met 15 september worden uitgereden op grasland en bouwland. Op bouwland moet dan wel uiterlijk 16 september een groenbemester zijn ingezaaid of dit najaar bloembollen worden geplant.
Voor het besluit is om advies gevraagd aan de TCB en dat is uitgebracht op 28 augustus. TCB acht volgens de regeling zeker op zand- en lössgronden het risico op uitspoeling van nutriënten groot bij najaarsaanwending van dierlijke mest. Wel verwacht TCB dat bemesting met stikstof op grasland in de eerste twee weken van september de productiviteit van de laatste snede gras positief zal beïnvloeden.

Laatste reacties

  • .....

    Tja er is natuurlijk altijd wel weer een stelletje milieu extremisten te vinden zonder gezond verstand

  • Marcel

    heeft de kunstmest lobby het deze keer niet kunnen doordrukken. Prijs kunstmest ging wel omhoog hopende op een andere afloop. Geldbandietjes.

  • koestal

    Allemaal heren in zwarte pakken ,die nog nooit mest geroken hebben ,menen dat ze er verstand van hebben,het zijn bijna allemaal juristen met regeltjes in Den Haag ,waar ze zich achter verschuilen

Of registreer je om te kunnen reageren.