Home

Nieuws

Dijksma gaat sectorplan keizersnedes nauw monitoren

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil het effect van het sectorplan om keizersnedes in de vleesveehouderij terug te dringen nauwkeurig monitoren.

Aan de hand van percentages moet duidelijk worden of het aantal keizersnedes daadwerkelijk wordt verlaagd. PvdA-Kamerlid Tjeerd van Dekken heeft hier in een motie om gevraagd. Ook vroeg hij Dijksma om alvast te beginnen met een wetsvoorstel waarin het fokken met vleesrassen die niet natuurlijk geboren kunnen wordt verboden. Dijksma reageerde tijdens het debat dat ze al eerder een fokverbod heeft aangekondigd wanneer er geen verbetering wordt geboekt.

Van Dekken diende ook een motie in waarin hij vraagt om een wettelijke verlichting van GPS op vrachtwagens bestemd voor diertransporten, waarbij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) inzicht heeft in de data. Dijksma werkt hier aan.
Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren diende een motie in om te werken aan een Europees verbod op de import van en handel in angorawol. Daar wil Dijksma niet aan. "Hier is op dit moment geen draagvlak voor en ook WTO-technisch is het niet mogelijk. We werken er wel aan om dierenwelzijn op de lijst met non-tradeconcerns kan worden gezet", aldus Dijksma, die zegt het wel nodig te vinden dat er stappen worden gezet. Ze is met de kledingsector in gesprek over het uitbannen van bont van dieren die levend gevild worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.