Home

Nieuws 4790 x bekeken 28 reacties

D66 wil andere vorm van landbouw in 2025

Den Haag – D66 pleit voor een transitie naar een nieuwe vorm van landbouw.

D66-Kamerlid Gerard Schouw spreekt van een nieuwe ecologische landbouw, waarbij sprake moet zijn van een gesloten kringloop, waarbij gestreefd wordt naar grondgebonden productie en waarbij dieren hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Ook moet er op de markt een goede balans komen tussen bedrijfsleven en overheid. "Over de onbalans op de markt wordt al jaren gesproken, maar er wordt niet ingegrepen. Boeren moeten een boterham kunnen verdienen met hun producten. De productie moet hiervoor meer gericht worden op kwaliteit en niet op kwantiteit. Van bulk naar merkproduct, zoals ook bij tomaten is gebeurd. Na de waterbommendiscussie zijn er nu verschillende soorten tomaten op de markt. Dat zou ook met andere producten moeten gaan gebeuren", vindt Schouw.

Om de kringloop sluitend te krijgen wil D66 dat er meer onderzoek wordt gedaan naar bijvoorbeeld de teelt van soja, om de grote soja-importen terug te dringen. 'We willen een gesloten kringloop op zo klein mogelijke schaal.

D66 heeft de hoofdlijnen van het nieuwe voorstel inmiddels in beeld. "Maar we willen het plan nog verder handen en voeten geven", legt Schouw uit. Hij verwacht de landbouwvisie van D66 dit najaar te presenteren, met bijbehorende actieplannen voor de sector.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  wanneer wordt er gekeken of de boeren ook hun natuurlijk gedrag kunnen tonen?

 • miniplaat

  Is nu, zoveel jaren de invoering van biologische groente en vlees en alle denkbare onzin, nog steeds niet duidelijk dat de consument toch altijd naar het goedkoopste product loopt in de supermarkt? Wanneer boeren allemaal voor de 'merkproducten' gaan, kopen de supermarkten doodleuk de goedkope producten uit het buitenland, want daar is toch de meeste vraag naar. Al die waardeloze idealistische kamerleden hebben compleet de kijk op de realiteit verloren, van landbouw begrijpen ze tegenwoordig helemaal niks meer.

 • Spruit12

  Ze willen 'Een gesloten kringloop op zo klein mogelijke schaal' oftewel zo min mogelijk landbouw in Nederland. Ze vergeten even dat de landbouw één van de sectoren is die tijdens de crisis nog gegroeid is in export.

  Het lijkt wel dat in Nederland alleen de politici hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. n.l. 'niet nadenken en uit je nek lullen.

 • bbuizer

  Goede zaak, dat zowel het CDA als D66 het landbouwbeleid eens vanuit een andere hoek willen benaderen.
  De reactie hierboven van schoenmakers1 vind ik ook hierin ook passen. Alleen hoop ik niet dat hij onder 'natuurlijk gedrag' hetzelfde verstaat als Spruit12 in reactie 3.

 • Elevage

  ik hoor niets nieuws eigenlijk, hetzelfde verhaal wordt door meer partijen verteld in andere bewoordingen, al jaren lang.
  Maar goed, ze hebben het over 2025, dat duurt ook nog jaren lang.............
  tegen die tijd is het plan en de partij al weer veranderd, gelukkig maar

 • veldzicht

  Als D66 iets over de landbouw te vertellen heeft,berg je dan maar,
  daar is nog nooit wat goeds uit voortgekomen van de meest anti landbouwpartij van het land en er het minste verstand van hebben.

 • jipperda1
  het is populistisch gelul, in de hoop dat het stemmen oplevert,maar verder geen nieuws

 • w v gemert

  Bij D66 weten ze nog niet dat Nederland geen eiland is ook geen economisch eiland. Waar is die D66-er gebleven die dierlijke mest wilde aanwenden als voedsel voor de vissen in de Noordzee, die werd verbannen en met hem het laatste redelijke voorstel van D66 betreffende de landbouw.

 • lepercheron 46

  Hadden we tijden de MKZ ook geen minister van landbouw van D 66
  was het niet Brinkhorst die ons veel heeft afgenomen (eeuwen oude tradities zoals veemarkten ) MKZ of niet het moest geruimd worden.
  En nu zijn we aan de grote slachterijen overgeleverd, of J van Drie, die bepaalt ook wat we voor onze kalveren krijgen.

 • porky 1

  ja lekker terug naar de tijd van ot en sien ha ha ha met d66 komt het helemaal goed voor de landbouw

 • daantje

  hopeloos

 • francois xavier

  spijtig dat er geen gesloten kringloop is bij ambtenaren , dan kunnen ze hun problemen zelf oplossen ipv ze op de boer te schuiven.

 • minasblunders1

  Nooit geweten dat D66 vóór de intensieve veehouderij is. Daar krijgen ze immers als geen ander de kringlopen sluitend!

 • agri2

  Gesloten kringloop,dat wordt dus rioolslib over het land verspreiden.

 • Seizoenskrediet

  Balans tussen bedrijfsleven en overheid? Als de staat op deze weg door gaat met lastenverzwaringen, regelgeving en aanvullende regelgeving ten opzichte van de andere landen in Europa dan zijn er nagenoeg geen bedrijven meer in 2025.

 • agratax2

  Proef ik hier de angst van een politieke partij die bang is zijn groep(je) dieren en natuurvrienden kwijt te raken aan onze ultra diervriendelijke politica? Dat hun voorstel tot een oneindige export daling en met bij behorende werkeloosheid zal leiden, doet in het moderne Den Haag niet ter zake. Als de bevolking volgeens depolitiek dez eideeen voorstaat, dan zal deze bevolking ook moeten accepteren dat niet alleen hun voedsel duurder wordt maar ook de kosten voor sociale voorzieningen en dat Nederland zich als ze lef hebben uit de Vrije Wereld Markt stapt en zich achter de dijken terug trekt met alle gevolgen van dien. Maar laat ze niet kosten op het bord van de boeren en hun personeel mikken.

 • anton1937

  D66 heeft nog nooit een gezonde kijk gehad op de landbouw. Het fragielst was tijdens de MKZ problematiek,toen Bronkhorst als een botte landheer de boeren plat maaide. Nu raaskalt men over de ecologische landbouw, die de landbouw niet gezonder maakt, maar nog meer afhankelijk maakt van AH en Unilever etc. Alleen een onafhankelijke landbouw zorgt voor beter betaalde prijzen voor de boeren. Campina,VION, coöperatieve veilingen etc daar hebben de boeren op termijn iets aan.

 • pinkeltje


  Een echt D66 verhaal. Zijn goed in het dromen van hoe mooi de wereld zou kunnen zijn. Beetje idealisme mag best maar een beetje realisme kan ook geen kwaad. Die boerderijtjes uit de tijd van Anton Pieck zijn ook zo schattig. Maar daar hoort voor Nederland een inwoneraantal van zo'n 6 miljoen maximaal bij en genoegen nemen met een inkomen dat alleen in de primaire basis voorziet.

 • veldzicht

  Gerard Schouw vergeet alleen dat de grote supers wel even over de
  grens gaan kijken of ze het daar niet voor ,n paar centen goedkoper kunnen krijgen,het is zo makkelijk achter een grote vergadertafel met
  een tonnetje jaarsalaris een beetje brainstormen over ecologische voetafdruk,biologische landbouw,duurzaam voedsel verbouwen,
  gesloten kringloop en meer van dat populistisch geklets wat het goed doet in de grachtengordel,nu nog even er bij vertellen hoe je dat dure spul aan de man(of vrouw) brengt Gerard Schouw.

 • Jan Veltkamp

  bbuizer. Ja het is goed dat CDA en D66 de landbouw anders willen benaderen. Alleen CDA wil naar bulkprodukten en D66 will alles behalve bulkprodkten. Dat schiet lekker op. Het enigste wat ze in Denhaag interessant vinden is de stoelen dans om een zo groot mogelijke stoel onder hun eigen reet te krijgen en de rest kan stikken.

 • koestal

  ze willen naar hobbyboeren

 • koestal

  de meeste producten komen dan uit het buitenland

 • Jan van het Zand

  Inderdaad over de rug van de boeren en tuinders willen scoren. Als D'66 nu ook eens een Nederlandse auto industrie op poten zet, dan hoeven we de auto's niet meer vanuit Duitsland en Frankrijk en Japan en de USA te importeren. Dat scheelt heel veel gesleep van grondstoffen en hulpstoffen naar Duitsland via Nederland en van Duitsland naar Nederland. CO2 gunstig idee, nie waar.
  Je draait in Nederland de werkgelegenheid met de landbouw de nek om, en wat gaan we in Nederland voor werkgelegenheid maken. Waarmee? Nog meer werkelozen en maar importeren en niks uitvoeren naar Duitsland? 75 procent van de NL productie gaat naar Duitsland. Maar de agrarische uitvoer moeten we dan maar schrappen? We kunnen wel agrarisch produceren, we hebben de infrastructuur goed op orde, maar we draaien het de nek om. En dan is het goed? Sjonge jonge, wat een ramp die medezeggenschap in onze democratie, dat leidt tot duimen draaien voor vele Nederlanders.

 • Mozes

  D66 is toch voorstander van een verenigd Europa? Dit Europa is momenteel bezig met onderhandelingen met de VS over een vrijhandelsverdrag. Een landbouw zoals D66 voorstaat is alleen mogelijk als Nederland qua voedsel volledig wordt afgesloten van de rest van de wereld.
  Ook wordt in het artikel gesproken over een 'balans' tussen overheid en bedrijfsleven. Moet ik dit begrijpen als een beschermde door de overheid gestuurde markt en prijsbeleid?
  Grote inkomsten uit voedselexport zullen wegvallen terwijl de koopkracht van de burgers achteruit gaat door veel hogere voedselprijzen. Het welvaartsniveau, sociale voorzieningen en zorg zullen een forse stap achteruit moeten doen.
  Het populistische verhaaltje van D66 over de landbouw zal er bij de burgers ingaan als zoete koek zolang zij de sociaal-economische gevolgen niet in de gaten hebben.

 • veldzicht

  Mozes,die hogere voedselprijzen zal wel mee vallen voor de consument
  ze halen het gewoon goedkoop uit het buitenland en zeggen tegen de hollandse boeren en tuinders stik maar met je dure troep,of zou D66 bedoelen aan al die voorwaarden voldoen maar dan wel tegen de zelfde lage prijs?

 • alco1

  Voor de kenner zet D66 zich met zulke uitspraken totaal te kijk.

 • koster

  Wie wel eens in de supermarkt komt ziet dat het aanbod bio steeds meer uitbreidt. De groep consumenten die meer wil betalen groeit. De groep consumenten die eerlijk eten wil groeit. Net trouwens als het aantal chronisch zieken, dat groeit ook al jaren. Oh
  Eigenlijk vind ik het wel logisch als er in Nederland meer veevoer verbouwt gaat worden.
  Het is toch eigenlijk raar dat er een continue stroom is van overzees veevoer. Het is toch eigenlijk raar, dat er geen mest gaat naar de percelen waar dat voer verbouwt is. Het is toch eigenlijk raar dat er zo ontzettend veel aardgas verbruikt wordt om het land te bemesten.
  Het is toch eigenlijk jammer dat velen hier zich zo snel aangevallen voelen. Het is toch eigenlijk jammer dat de politiek niet het volk dient.

 • Mozes

  @koster #27, ik kom iedere week in de supermarkt en het valt mij op dat het aandeel biologisch minimaal is. Jaren geleden was het minimaal en nu nog steeds. Het verandert niets.
  Dat consumenten meer willen betalen is een leugen: het aandeel merkproducten daalt terwijl het aandeel goedkopere winkelmerken stijgt.
  Je schrijft dat de groep consumenten die 'eerlijk' eten wil groeit. Aan welke criteria moet eten voldoen om 'eerlijk' te zijn?
  Verder impliceer jij een verband tussen eten en chronische ziektes. Hoe kom jij daar bij? Ik ken verschillende mensen die in de medische sector werkzaam zijn maar in heb van hun nog nooit een woord hierover gehoord. Noem mij eens een serieuze wetenschapper (dus geen kwakzalver of fantast op internet) die de bewering van jou ondersteunt.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.