Home

Nieuws 11 reacties

CDA: geen landbouwgrond meer uit productie nemen

Den Haag – Het CDA wil dat er geen landbouwgrond uit productie wordt genomen voor bijvoorbeeld natuur.

Dat zegt fractievoorzitter Sybrand Van Haersma Buma tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Buma vindt het naïef dat Nederland de meest vruchtbare landbouwgrond ter wereld uit productie neemt terwijl er een groot wereldvoedselvraagstuk is. "De wereldbevolking groeit en Nederland heeft de kennis en kunde om bij te dragen aan de productie van voldoende voedsel in de wereld", aldus Buma.

De CDA'er pleit voor behoud van de landbouwgrond en voor meer zelfvoorzienendheid op Europese schaal. "Veel boeren stoppen en veel jonge boeren twijfelen dagelijks of ze het bedrijf willen voortzetten. We moeten voorkomen dat we straks niet alleen voor gas, maar ook voor voedsel afhankelijk zijn van importen uit China, Rusland of Oekraïne", vindt Buma. Hij vindt dat er nu ingegrepen moet worden om het dreigende voedselprobleem het hoofd te bieden.

Buma kreeg veel kritiek van de Partij voor de Dieren, D66 en Groenlinks over zijn beleid. "Als u zelfvoorzienend wil worden qua voedsel kunnen we ook geen veevoer meer invoeren. Dat betekent een reductie van de veestapel met 70 procent. Dan zijn we het eens", triggert Marianne Thieme (PvdD). Buma reageert zijn visie een langetermijnvisie is en dat er in Europa al proeven zijn met sojateelt.

Halbe Zijlstra (VVD) vindt dat de landbouw in Nederland behouden moet blijven omdat de sector met de kennis en kunde de rest van de wereld kan helpen om voldoende voedsel te produceren. Buma deelt deze visie.

Laatste reacties

 • somporn

  Buma vindt het naïef dat Nederland de meest vruchtbare landbouwgrond ter wereld uit productie neemt terwijl er een groot wereldvoedselvraagstuk is en pleit voor behoud van de landbouwgrond.
  Eindelijk een wijs woord uit Den Haag en hopen dat ze het volhouden en woorden omzetten in daden en geen polders onder laten lopen en geen landbouwgrond meer opkopen om nepnatuur te maken.
  Maar ja eerst zien en dan geloven,want praatjes vullen geen gaatjes.

 • gjh

  wel erg laat.Buma

 • cocoma

  Mee eens. prima bezuiniging. Geen grond omzetten naar natuur.

 • marc47

  Als het kalf verdronken is, ...

 • Tjipke11141

  Is er misschien toch nog hoop voor de wereld.
  Gelijk ook weer natuur inleveren voor de landbouw.(Tip voor de regering)

 • B.Jongsma

  Eindelijk weer een wijs woord uit Den Haag,groen is doen.

 • farmerbn

  Tien jaar geleden waren de Nederlandse gronden nog veel vruchtbaarder. Als het nu dom is ,was het 10 jaar geleden nog veel dommer.

 • LUCTOR

  We maken ons al vast op voor 2017 of zoveel eerder!!!!!!!!!!!!!

 • massy

  Het is nu bijna al allemaal natuur grond door de verschraling !

 • gerjan slingenbergh

  Wie denkt dat hongersnood een capaciteit probleem is, heeft het niet goed begrepen. Boeren verdienen over het algemeen slecht omdat ze te veel produceren.

 • veldzicht

  Zo ken ik mijn partij weer,jammer dat de meeste partijen er anders over denken

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.