Home

Nieuws 929 x bekeken 6 reacties

Betaald toerisme in plaats van natuursubsidie

Utrecht - Exclusief toerisme kan in natuurgebieden voor inkomsten zorgen. Dat blijkt uit een plan dat organisatie InnovatieNetwerk opstelde in samenwerking met verschillende natuurorganisaties en het bedrijfsleven. De inkomsten die met het toerisme binnengehaald worden, kunnen wegvallende subsidies geheel of deels compenseren. Zo zijn natuurorganisaties minder afhankelijk van politieke beslissingen.

In Afrikaanse wildparken is toerisme al heel gewoon. Toeristen kunnen er tegen betaling op safari en in het wild overnachten in tenten en lodges. Iets dergelijks zou ook kunnen in Nederlandse topnatuur waaronder gerekend wordt: de Biesbosch, delen van de Wadden, de Wieden, de Weerribben en de Oostvaardersplassen. Met name die laatste is populair sinds het uitkomen van de film 'De Nieuwe Wildernis'.
Het plan voorziet in een hotel aan de westkant van de Oostvaardersplassen met de naam 'Wildernis inn Suydersee'. Hier zouden 120 kamers in moeten komen waar naar verwachting vooral internationale gasten gebruik van zullen maken die op doorreis zijn.
Aan de oostkant van de plassen zouden 75 lodges moeten komen en voor toeristen die echt 'in the middle of nowhere' tussen het wild willen verblijven, zijn in het plan luxe safari-tenten beschikbaar.
Het plan van het InnovatieNetwerk houdt niet op bij bestaande topnatuur. Ook bestaande gewone natuur is te exploiteren. Ook is nieuwe natuur te creëren door bijvoorbeeld bouwgrond die vanwege de crisis niet meer ontwikkeld wordt, om te zetten in tijdelijke natuur.
Alle voorstellen van het netwerk kunnen de natuur in Nederland €80 miljoen per jaar opleveren. Hiermee is zonder subsidie 200.000 hectare natuur te beheren.

Laatste reacties

 • Mozes

  De Oostvaarderplassen topnatuur?? Het aantal weidevogels is de afgelopen jaren al met 90% gedaald. Dit jaar was er een erg vroeg voorjaar en groeizame zomer waardoor minder dieren verhongerd zijn. Als de komende winter weer een normale winter wordt zal alles wat vorig jaar minder verhongerd is dit jaar extra verhongeren. Een groot sterfhuis als gevolg van een onnatuurlijke door de mens gecreëerde situatie.
  Het dierenconcentratiekamp van Nederland waar men geld wil verdienen door tegen betaling mensen te laten kijken naar het creperen van dieren.

 • Jeroen Rohaan

  Wat een vergelijking; Afrika en Oostvaardersplassen. Daarnaast; de 'topnatuur' in nl was toch om het dierenrijk rust te gunnen? En dan nu toerisme; staat volgens mij haaks op elkaar!

 • ed12345

  Mozes en Rohaan nee jongens pracht idee ;GEEN subsidie ze moeten d'r Eigen broek ophouden :Binnen een paar jaar zijn die natuur projecten dan wel zover uitgedunt dat we er binnnenkort bijna geen last meer van hebben

 • agratax2

  ed12345. Ik hoop het met je, maar vrees dat de tekorten nog vele jaren zullen worden gedekt door de overheden onder het mom'aanloop kosten'.
  Er is meer te verdienen met betaalde jacht op dieren die we te veel hebben, ganzwen, wilde varkens, edelherten e.a. Combineer deze jacht met een goed hotel met alles er op en er aan inclusief gezelschaps dames en er komt geld binnen.

 • J@gertje

  @agratax1
  Ik zou zeggen begin een jacht bureau.
  Mij zul je i.i.g. niet zien als 'klant'.

 • ed12345

  Agratax dat all inclusief hotel mogen ze dan wel niet in de advertentie zetten ,De jagers worden dan thuis direct aan de ketting gelegd!!!.Maar zo als ik de gemiddelde NL jager ken zal hem dat waarschijnlijk niet zo aanspreken Voor de buitenlandse jager weet ik niet hoe dat het zit met de jachtacte

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.