Home

Nieuws 513 x bekeken

Bayer splitst bedrijf

Leverkusen – Bayer wil zich focussen op de markten voor gezondheids- en landbouwproducten en de 'oude' chemische activiteiten afsplitsen. Dat heeft Marijn Dekkers bekendgemaakt. Het betreft voor de 151 jaar oude onderneming een paleisrevolutie.

Dekkers, een Nederlander, zegt dat de innovatiebehoefte van de divisies die medicijnen en gewasbeschermingsmiddelen en zaden maken enorm is en groeit. Door de MaterialScience-divisie apart naar de beurs te brengen, krijgt deze divisie - die onder meer plastics en coatings maakt - direct toegang tot kapitaal.
Bayer is in 1863 opgericht door Friedrich Bayer en maakte aanvankelijk kleurstoffen voor de textielindustrie. Inmiddels is de divisie die medicijnen maakt goed voor bijna de helft van de totale omzet van €40 miljard. De divisie die gewasbeschermingsmiddelen en zaden maakt, boekte vorig jaar een omzet van €8,8 miljard.
"Onze intentie is twee wereldwijde topbedrijven te creëren: Bayer als een innovatiebedrijf van wereldklasse in de levenswetenschappen en MaterialScience als een leidende speler in de markt voor polymeren", aldus Dekkers. Bayer verwacht MaterialScience in de volgende 12 tot 18 maanden naar de beurs te brengen als apart bedrijf.
De laatste jaren heeft Bayer vooral geïnvesteerd in overnames en uitbreidingen ten behoeve van haar farmaceutische- en landbouwdivisies. In mei kocht Bayer voor $14,2 miljard een divisie van Merck dat onder meer producten tegen allergieën maakt. Bayer maakte in 2001 een grote sprong voorwaarts in de landbouw door voor €7,25 miljard de agrochemische tak van Aventis, een Frans-Duitse multinational, te kopen.
Onlangs maakte Bayer bekend te verwachten dat de markt voor gewasbeschermingsmiddelen, zaden en planteigenschappen tot 2020 zal groeien tot circa €100 miljard, wat een verdubbeling betekent ten opzichte van 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.