Home

Nieuws 638 x bekeken 2 reacties

Bankenvereniging: kijk verder dan banken

Den Haag – Bedrijven moeten zich meer bewust zijn dat er meer financieringsmogelijkheden zijn dan alleen het krijgen van krediet van banken. Dat zegt voorzitter Chris Buijink van de Nederlandse Vereniging van Banken tijdens een bijeenkomst van LTO en de Nationale Coöperatieve Raad. Buijink verwacht dat meer financieringsvormen gangbaar worden, maar dat bankkrediet wel de grootste factor blijft.

Buijink zegt dat het belang van de landbouw voor de Nederlandse economie groot is en dat het daarom voor banken zorgelijk is dat een deel van de sector in zwaar weer verkeert. Wat betreft de afdeling bijzonder beheer die banken inzetten wanneer bedrijven niet meer aan verplichtingen kunnen voldoen, zegt Buijink dat de kwaliteit van communicatie van de bank essentieel is, ook omdat het bepaalt hoe tegen banken wordt aangekeken.

Een groot aantal bedrijven komt sterker uit een periode in bijzonder beheer, mede door de extra aandacht die banken in deze situatie hebben voor het bedrijf. Soms lukt het echter niet een bedrijf levensvatbaar te houden, aldus Buijink, die vindt dat bedrijven bij aanvang van het traject beter moeten worden voorgelicht over de mogelijkheden en onmogelijkheden van een periode in bijzonder beheer.
Buijink was als topambtenaar op diverse posten actief. In zijn laatste functie was Buijink secretaris-generaal van het Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Laatste reacties

  • kantoor3

    het lijkt er meer op dat de bankenvereniging wil pleiten voor risicospreiding.
    Meerdere financierders verlaagt het risico, dus misschien makkelijker geld lenen!!!!!!

  • Fermer

    De banken zien de risico-toename in de financiering bij boeren door hun veel te rooskleurig voorgestelde toekomstvisie. Vleesvarkens die uitgingenen van 1.75 euro de kilo, melkveehouders die mochten rekenen op tenminste 0.36 de liter voor de komende tijd, afzet geen probleem. Ik denk dat de banken niet meer willen financieren, maar met geld van derden hun kapitaal terug proberen te krijgen. Overigens, bij een bedrijf dat niet langer levensvatbaar blijkt, zijn de staat en de bank de eersten die hun vordering betaald zullen krijgen, hoezo hetzelfde risico voor meerdere investeerders?

Of registreer je om te kunnen reageren.