Home

Nieuws 5 reacties

450 ton peen aangemeld voor interventie

Den Haag – Tot nu toe is er 450 ton wortelen aangemeld voor de interventieregeling. Daarnaast is 217 hectare wortelen aangemeld om niet te oogsten. Dat blijkt uit een interventierapportage van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl).

Wel benadrukt het RVO.nl dat deze hoeveelheden niet vaststaan, omdat de indieners alsnog hun verzoek kunnen intrekken of wijzigen. Van de 450 ton peen die is aangemeld, willen de eigenaren 420 ton afvoeren voor vergisting. De andere 30 ton zou het veevoer ingaan. De interventieprijs om wortelen uit de markt te nemen (via andere wegen als donatie aan de voedselbank) bedraagt €8,54 per 100 kilo, waarvan leden van producentenorganisaties 75 procent vergoed krijgen vanuit het EU-steunbedrag van €125 miljoen. Voor niet-leden is dit 50 procent. Binnen de interventieregeling kan ook gekozen worden om product niet of groen te oogsten. Hiervoor wordt een vast hectarebedrag vastgesteld door het ministerie van Economische Zaken. Op dit moment zijn alleen de hectarebedragen voor appels en peren bekend.

Wortelen zijn tot nu toe nog niet aangemeld om uitgereikt te worden via de voedselbank, terwijl de teler dan wel aanspraak zou kunnen maken op een hoger interventiebedrag van €12,81 per 100 kilo. Hierbij moet het product echter ook aangemeld worden bij de voedselbank, die dan gaat kijken of er capaciteit is om de producten te verwerken. Eerder meldde een wortelteler al aan Boerderij Vandaag dat hij twee containers peen, samen goed voor circa 50 ton, had aangeboden bij de voedselbank. De voedselbank had echter niet de capaciteit om zulke hoeveelheden te verwerken.

Naast wortelen zijn er appels, peren, tomaten en wittekool aangemeld voor de interventieregeling. In totaal zou nu meer dan 5.000 ton aan producten uit de markt gehaald worden, plus dat er nog 690 hectare niet of groen geoogst zou gaan worden. Voor uitreiking via de voedselbank is tot zover 167 ton aangemeld, het leeuwendeel hiervan betreft tomaten.

Laatste reacties

 • kenijor

  Gewoon oogsten, uitstekend veevoer!

 • Jan-Zonderland

  Leg mij even uit hoe je wortelen groen kunt oogsten.

 • pinkeltje

  Dat kunnen ze je bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vast en zeker haarfijn uitleggen. Wat hier bedoeld wordt is dat een product dat binnen de regeling valt ook geoogst kan worden wanneer het eigenlijk nog niet rijp is om geoogst te worden. Specifiek voor wortelen is dat een wat minder handige uitdrukking. Maar dat illustreert ook weer hoe moeilijk het vaak is om een alles omvattende omschrijving te geven voor een regeling. Vooral als er mensen op de loer liggen om misbruik van de regeling te maken door zich op te stellen alsof ze niet snappen wat de regeling beoogt te bereiken.

 • andrecanada

  alleen het loof jan wij gooien het op het land maar de voetselbank kan er sla of zo van maken

 • n.rodenburg1

  Ik wil best mensen uit de brand helpen die tijdelijke koelopslag zoeken voor peen o.i.d. Omgeving Rotterdam.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.