AlgemeenNieuws

Vreba Melkvee draait op voor miljoenenschuld

Vredepeel/Venlo – Vreba Melkvee moet opdraaien voor de miljoenenschuld van Van Bakel Onroerend Goed bij de Rabobank.

Van Bakel Onroerend Goed, van Willy van Bakel, had een schuld van meer dan €6 miljoen bij de Rabobank. De firma waarmee Willy van Bakel handelde in boerderijen en melkquota, is twee jaar geleden failliet gegaan.

Vreba Melkvee is een van de grootste melkveebedrijven van Nederland met zo’n 1.250 koeien en 1.250 stuks jongvee. Het melkveebedrijf is in handen van de Limburgse investeerder Franz Bontrup en familie van Willy van Bakel.

De Rabobank had een claim ingediend van ruim €6 miljoen. Als de Rabobank het geld wil terugkrijgen, moet de bank aankloppen bij Vreba Melkvee. Bij Van Bakel Onroerend Goed is niets meer te halen, constateert curator Wim Eikendal die belast is met de afhandeling van het faillissement van Van Bakel Onroerend Goed. De andere schuldeisers moeten er niet op te rekenen dat ze nog iets van hun geld terugzien, aldus de curator.

De Rabobank had diverse zekerheden gekregen voor terugbetaling van de lening. De curator is tot de conclusie gekomen dat deze zekerheden rechtsgeldig zijn. Dit betreft onroerend goed van Vreba Melkvee in Vredepeel en omgeving. De bank zou nu kunnen besluiten om dit te verkopen. Dat is niet aan de orde, zegt mede-eigenaar van Vreba Melkvee, Franz Bontrup. Volgens hem is de zaak al geregeld in de vorm van een lening van de Rabobank aan Vreba Melkvee. De bank kan dat niet bevestigen, maar Bontrup maakt zich geen zorgen.

De overige schuldeisers zijn boeren. Een van hen heeft in 2007 meer dan 750.000 kilo melkquotum gekocht van Van Bakel Onroerend Goed, maar dat nooit gekregen. Een ander landbouwbedrijf claimt nog ruim € 520.000 te moeten krijgen van de firma van Willy van Bakel. Deze bedrijven krijgen geen cent terug van Van Bakel Onroerend Goed. Ze kunnen alleen nog een civiele procedure beginnen tegen Willy van Bakel, in de hoop dat dit nog wat oplevert. Het is nog niet duidelijk of dat gaat gebeuren.

Willy van Bakel is nog steeds spoorloos. De curator heeft hem tot nu toe niet kunnen traceren. Van Bakel is vorig jaar uit de VS vertrokken naar Brazilie. Of hij daar nog steeds verblijft is onbekend.

Beheer
WP Admin