AlgemeenNieuws

Voedselprijzen wereldwijd gedaald

Rome – De FAO Voedselprijsindex is in juli 2,1 procent gedaald ten opzichte van een jaar eerder.

Wereldwijde vleesprijzen stegen voor de vijfde maand op rij en de suikerprijs bleef stevig, maar prijzen voor zuivel, granen en oliezaden drukten de index naar het laagste niveau sinds januari. De graanprijsindex daalde 5,5 procent ten opzichte van juni en bijna 17 procent ten opzichte van vorig jaar. De grootste prijsdaling was zichtbaar op de maismarkt.

De zuivelprijsindex daalde 4,4 procent ten opzichte van juni en ligt ruim 7 procent lager dan een jaar geleden. De importvraag naar zuivel is gedaald juist nu er veel zuivel voor export beschikbaar is. Aankopen van boter vielen terug in Rusland en islamitische landen, waar de Ramadan gevierd werd. China kocht slechts beperkt volle melkpoeder.

Vleesprijzen stegen weer en liggen inmiddels 14 procent hoger dan een jaar geleden. In China is de vraag groot. De suikerprijs was de laatste maanden beweeglijk, maar bleef gemiddeld op een hoog niveau. In juli was sprake van een marginale prijsstijging. Het is nog onduidelijk hoeveel Brazilië gaat oogsten. Het land is met Thailand en India leidend op de exportmarkten voor suiker.

Beheer
WP Admin