Home

Nieuws 1541 x bekeken 6 reacties

Vlaamse boeren krijgen uitstel inzaaidatum groenbemester

Brussel – Vlaamse boeren krijgen uitstel tot 10 september om hun groenbemester in te zaaien, zo meldt Vilt.

De verlenging geldt echter niet voor de uitrijperiode van mest, die tot en met 31 augustus loopt. Net als in delen van Nederland kampen ook Vlaamse boeren met wateroverlast door de vele regenval.

Het uitstel wordt verleend omdat het voor de boeren onmogelijk is om het vanggewas tijdig in te zaaien, aldus de minister van mileu Joke Schauvliege. De afgelopen twee weken zou het van 11 van de 14 dagen geregend hebben. Een verlenging van de uitrijperiode van mest zat er echter niet in vanwege het Vlaamse Mestdecreet.

In Nederland is inmiddels ook een verzoek ingediend door landbouworganisaties om zowel de mestuitrijperiode als de uiterste inzaaidatum van groenbemester te verschuiven. Daarover wordt deze week nog uitsluitsel verwacht.

Laatste reacties

 • 7

  Bij wat voor gewassen is een verplicht vanggewas nodig? Ik dacht dat het alleen voor mais geld.

 • varkentjeeee

  maakt niet uit welk gewas, op bouwland na 31 juli uitgereden mest moet je verplicht groenbemesting zaaien

 • koestal

  Ik moet eerst de mais nog oogsten voordat ik een groenbemester zaai,en dat is wel na 10 september

 • info485

  Beste 'koestal', dat is geen probleem zolang je maar niet bemest na de maïsoogst.

 • francois xavier

  zonder bemesting (dierlijk of chemisch) is groenbemesting inzaaien verloren geld. het gewas zal geen massa produceren en zal ook erosie niet verhinderen. laat de boer toch vrij om zelf te beslissen, hij heeft ervaring.

 • alco1

  Een groenbemester kan een grote functie hebben. Ze kan de onkruidontwikkeling tegen gaan, uitspoeling van mineralen tegen gaan en door eigen rotting een grote bijdrage leveren aan de vruchtbaarheid van de grond.
  Echter als de inzaai laat geschied doordat de mais laat van het land komt is het zaaien een nutteloze bezigheid en weggegooid geld. Dit snapt de overheid echter niet.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.